Lecturile obligatorii pentru elevii din SUA & MB
Fie că lista de lecturi recomandate pentru elevii de liceu din Republica Moldova ți-a părut complicată sau nu , află că niciun american sau britanic nu părăsește băncile liceului până nu citește cel puțin cele 30 de opere de mai jos:
2 Marele Gatsby - F.Scott Fitzgerald
3 1984 - George Orwell
4 Noaptea - Elie Wiesel
5 Împăratul muștelor - William Golding
6 Inima întunericului - Joseph Conrad
7 De veghe în lanul de secară - J.D Salinger
8 Șoareci și oameni - John Steinbeck
9 Frankenstein - Mary Shelley
10 Coliba unchiului Tom - Harriet Beecher Stowe
11 Ferma animalelor - George Orwell
12 Așteptându-l pe Godot - Samuel Beckett
14 Metamorfoză - FranzKafka
15 Fahrenheit451 -Ray Bradbury
16 Abatorul cinci - Kurt Vonnegut
17 Jurnalul unei tinere fete - Anne Frank
18 Minunata lume nouă - Aldous Huxley
19 Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey
20 Marile speranțe - Charles Dickens
21 Mândrie și prejudecată - Jane Austen
22 Crimă și pedeapsă - Fyodor Dostoyevsky
23 Moartea unui comis voiajor - Arthur Miller
24 Clopotul de sticlă - Sylvia Plath
25 Proscrișii - S.E Hinton
26 Poveste despre două orașe - Charles Dickens
27 Aventurile lui Huckleberry Finn - Mark Twain
28 Vise de noapte-n miezul verii - William Shakespeare
29 Beowulf
30 Clenciul 22 - Joseph Heller
Lectura este o valoare promovată în întreaga lume , iar aceste 30 de titluri reprezintă doar cele mai importante romane , deoarece în listele de recomandări pentru liceenii din Statele Unite ale Americii li Marea Britanie intră sute de cărți.
Câte dintre acestea le-ai citit ? Ți se mai pare că programul nostru este complicat ?
(Source: Zugo)
11 comentarii
Am citit "Marele Gatsby" și "Fahrenheit 451". Prima nu mi-a plăcut, în schimb a doua mi-a plăcut mult. Bine, pe prima nici nu cred că am înțeles-o eu la momentul acela, așa că poate o s-o recitesc. Oricum, sunt foartee multe cărți din această listă pe care vreau să le citesc.
RăspundețiȘtergereTu ai citit vreo carte de aici? :D
Cât despre programul nostru, mi se pare inutil faptul că studiem niște opere atât de vechi, care nu ne atrag în niciun fel. Văd că pe lista asta sunt cărți diversificate și tocmai asta e ok, că așa poți să-ți dai seama ce îți place. Dar mna, dacă ar fi să vorbesc despre sistemul nostru de învățământ, n-aș avea destul spațiu aici. :))
Am citit marea majoritatea de aici și le voi reciti cât de curând posibil , deoarece mai am nevoie de unele sfaturi din ele. Unele opere din țara noastră sunt frumoase și chiar exprimă câte ceva asupra vieții..spre exemplu în romanul Ion se povestește despre iubirea lui Ion față de avere și ce consecințe apar dacă pune averea pe primul rând și nu familia. Acesta rămâne singur cu averea și nu mai are familie. Ajungând într-un final să se reîntoarcă la prima iubire Florica , dar acesta sfârșește omorât din cauză că nu a ales-o pe acesta când a avut momentul. A pus pe primul plan averea și nu iubirea. Sunt multe opere românești frumoase , dacă știm să le înțelegem ! :)
ȘtergereMesajele lor mi se par puternice, susținându-ți ideea despre "Ion", însă lectura în sine nu o găsesc interesantă și nu mă captivează atât de mult încât să vreau cu adevărat să o citesc, nu să o citesc doar pentru că este lectură obligatorie.
ȘtergereDar meh, fiecare cu teoriile lui. :))
Nici pe mine nu mă atrage lectura din România :)) Am stat 2 săptămâni la Ion , doar pentru că nu aveam chef să o citesc sau la Enigma Otilie...oh șoc și groază...am citit-o în 3 - 4 săptămâni , geez mă omoară descrierea WC-ului , camerei , ș.a.m.d
ȘtergereMorr
Lecturile sunt aceleași de când a existat învățămâmt în România . Sper că se va mai schimba câte ceva în sensul acesta..
Dacă ar fi așa și la noi, cred că toți elevii din România ar citi! Zău așa!
RăspundețiȘtergereSincer, pe mine nu m-am atras lectura decât pe la sfârșitul clasei a IV-a. De ce? Pentru că învățătoarea noastră ne-a dat să citim, în clasa a treia, "Fram, ursul polar". Of, Doamne,ce chin a fost pentru mine! Săream peste pagini, nu citeam alineate, nimic, nimic, totul era plictisitor. Nu cred că aș vrea să mă mai reîntorc la acea carte, nici prin ruptul capului!
Nu am citit din listă nici o carte, dar sunt câteva care mă atrag și sper să le citesc.
Lecturi frumoase și succes cu blogul!
Scuze că răspund așa târziua , abia am observat comentariile.
ȘtergereRevenind , acum la liceu sunt câteva cărți care mi-au plăcut , deși abia citeam din ele.Încercam să-mi fac timp să citesc câte 30 pagini în fiecare seară. Serios acum!?
Sunt lecturi de pe timpul părinților , ar trebui să se mai schimbe puțin programa școlară , nu spun să se aduge cine știe ce cărți dar nici cărțile astea plictisitoare și care îți dau dureri de cap.
Mulțumesc pentru susținere :D
In comparatie cu programa noastra aici intalnesc foarte multe carti pe care vreau sa le citesc si stiu ca mi-ar face placere, la noi totul este atat de vechi si sobru, subiectele abordate mi se par deja prea plictisitoare imi dau senzatia ca in fiecare lectura obligatorie gasesc cate ceva comun. In fine sper ca mentalitatea sa se schimbe si odata cu aceasta sa se mai adauge carti noi si in programa noastra astfel incat sa atraga elevii catre pasiunea pentru citit.
RăspundețiȘtergereDoar câteva cărți dacă s-ar mai adăuga..și să mai elimine cărțile care nu au sens..înnebunesc cu asemenea cărți obligatorii cu un subiect tâmpit cu niște personaje aiurite și o acțiune plictisitoare!!!
ȘtergereE ciudat. Ei citesc literatură consacrată de-a lor. Mi se pare normal, la o adică, să ne știm substraturile, originile literare, înainte de a începe să-i citim pe alții. Probabil, așa cum am adoptat sărbători inutile de la alții, vom începe să adoptăm și lecturi. Deja o facem. E o chestiune de timp.
RăspundețiȘtergereEu, unul, sunt copleșit când citesc cărți ale autorilor străini și aud, de la personaje, povestindu-se despre Mircea Eliade, Mihail Sebastian. Mi s-a întâmplat!
Subiect tâmpit, ai spus mai sus. Poate. E părerea ta, pur subiectivă, eu o respect. Însă nu cred că autorii cu subiect tâmpit au fost consacrați degeaba. Plictisitoare, da, sunt de acord, am adormit de vreo două ori încercând să citesc a doua parte din „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. :)) Lecturi frumoase!
Noi avem chiar putin, spre deosebire de cat au ei, parerea mea!
RăspundețiȘtergereAm citit si eu cateva de acolo.
RăspundețiȘtergere