Recenzie: „Povești de seară pentru fete rebele” de Elena Favilli & Francesca Cavallo



Salut!

          Ți-ai dorit să-ți vezi fiica o prințesă, să-i insufli faptul că rozul, unicornii și steluțele sunt pentru o fată, dar te-ai gândit vreodată să-i citești despre femeile importante din istorie sau din zilele noastre? Te-ai gândit vreodată să-i povesteși fiicei tale despre Fadumo Dayie sau Aung San Suu Kyi sau Yaa Asantewaa sau chiar despre surorile Brontë?

Cine este Fadumo Dayie?

          A fost o fată care și-a petrecut copilăria încercând să scape de război. Aceasta a plecat în Finlanda, deoarece Somalia era sfâșiată de război. Fadumo n-a uitat de Somalia. Voia să învețe cât mai mult ca să se întoarcă în țara ei și să-și ajute poporul.

          A obținut trei diplome de masterat, a plecat de lângă familia ei din Finlanda și a început să lucreze pentru Națiunile Unite la înființarea de spitale în Somalia.




          Astăzi, Fadumo este prima candidată la președinție din istoria Somaliei. Ce i-a spus mama ei?
„Ții în palmele tale toate posibilitățile vieții.”

          Știai că există atâtea personalități feminine pe care poți să i le prezinți fiicei tale, știai că sunt atâtea femei care au realizat lucruri mărețe, tu copil de 15 ani?

          Inițiativa autoarelor mi se pare genială, nu doar pentru că au prezentat femeile sub o altă lumină, ci pentru că au făcut o selecție minunată, avem femeile rebele, acele femei care au spus tare și ferm NU! în fața conformităților, în fața normalității și au vrut să devină altceva, au vrut să lupte pentru ele și pentru popor.




          Te plictisește faptul că citești despre viața cuiva sute de pagini? Nicio problemă, cartea are 100 de personalități cu 2 pagini pentru fiecare: într-o singură pagină, femeile primesc mica lor descriere cu reușitele și ce au schimbat în lume, iar pe cealaltă pagină avem ilustrația ei. Ai 100 de vieți de femei extraordinare în 2 pagini, este atât de greu să aflii despre trecutul tău, femeie modernă? Să aflii despre istorie, să aflii ce impact au avut femeile pentru viitor sau, și mai bine, ce impact au femeile acum, în prezent?

          Ți-am povestit că o să le descoperi în carte pe Hillary Rodham Clinton, candidată la preșidenție, sau pe Serena și Venus Williams, jucătoare de tenis?




O să găsești diferite tipologii în carte de la balerină la matematician, de la scriitoare la halterofil, de la pictoriță la activistă pentru dreptul femeilor la învățătură și lista poate continua.

          Nu am avut și nu avem doar Kardashian în lume sau Kris Jenner, am avut și avem femei importante care au făcut și fac o schimbare pentru noi!

          Tind să cred că aceasta este una dintre cele mai importante cărți pe care le am în bibliotecă și sunt mândră de ea. Sper ca această carte să vă inspire, aceste „pionere” să vă insufle credință neclintită și că frumusețea se află în noi toate, în toate formale, vârstele și culorile.

Hai să înlocuim prințelese, nu vreți?

You May Also Like

0 comentarii