Recenzie: ”Să bați din palme cu o singură mână” by Richard Flanagan


Autor: Rickard Flanagan

An apariție: 2016

Categorie: Ficțiune/Literatură contemporană

Nr.pagini: 352

Editura: Litera
















"Într-o noapte geroasă din 1954, o femeie coboară treptele barăcii unde spera să înceapă o nouă viață și dispare în iarna australiană, lăsând în memoria Sonjei, fiica ei de trei ani, doar ecoul unui cântec de leagăn. Mulți ani mai târziu, Sonja se întoarce în locurile copilăriei, vrând să înțeleagă motivele acestui abandon. Își întâlnește tatăl, a cărui furie a alungat-o de acasă, și trebuie să se confrunte cu demonii trecutului: ororile ocupației naziste din Slovenia, țara ei de origine. Să bați din palme cu o singură mână zugrăvește barbaria unei lumi vechi și asprimea unei tări noi, unde destine fără speranță caută să se răscumpere prin iubire.

De la începutul de o stranie frumusețe la finalul impresionant, iată o poveste sfâșietoare, țesută cu măiestrie. - Literary Review


Flanagan insuflă acestei povești australiene o sensibilitate est-europeană à la Milan Kundera... Să bați din palme cu o singură mână este un roman menit să devina clasic. - Sunday Herald Sun









Richard Flanagan este al cincilea din cei șase copii ai unei familii catolice irlandeze, care în 1849, s-a stabilit în Tasmania. El a urmat școlile de stat, până la 16 ani, când a părăsit școala și a început să lucreze. Flanagan a mers ca bursier Rhodes la Worcester College de la Universitatea Oxford si a absolvit in anul 1991 studiile sale de istorie.

Flanagan este căsătorit, are trei copii și locuiește în prezent în Hobart, Tasmania.

El a publicat până în prezent șase romane. Cartea Gould's Book of Fish a câștigat premiul Commonwealth Writers "din 2002. Iar în 2014 a fost distins cu premiul Man Booker pentru The Narrow Road to the Deep North.






Să bați din palme cu o singură mână prezintă povestea de viață a Sonjei Buloh a cărei soartă a fost pătată de absența mamei sale, Maria Buloh, imigrantă slovenă care fuge într-o noapte friguroasă din 1954 prin pădurea tropicală de la marginea unei colonii de imigranți și-și lasă în urmă fetița de 3 ani și soțul, Bojan Buloh. De ce a făcut asta și ce s-a întâmplat  în continuare cu aceasta vom afla abia pe la finalul lecturii.


Cuprinsul cărţii se concentrează însă în special pe Sonja, fetiţa lipsită de ocrotirea şi iubirea maternă şi pe Bojan, tatăl rămas să înfrunte greutăţile vieţii şi creșterii unicului său copil de unul singur.
Sonja este prezentată ca un copil profund afectat de pierderea mamei sale și de bătăile primite constant din partea tatălui, persoană de la care aştepta cea mai multă afecţiune. Trecând prin mai multe situaţii cu un mare impact emoţional devine o femeie introvertită, rece, incapabilă  să simtă emoţii de iubire, compasiune, empatie asta până în momentul în care află că este însărcinată; atunci Sonja doreşte să se reîntoarcă în Sydnei, după vizita făcută în orașul natal, să avorteze însă sentimentele materne de mult uitate reapar în fiinţa Sonjei  şi cu speranţa unui nou început decide să dea naștere copilului din pantecul ei.

Pentru a putea fi sinceră în această recenzie trebuie să recunosc că începuturile mi s-au părut derutante şi chiar plictisitoare; citeam doar cu speranţa că voi găsi o idee de care să mă pot lega şi să deslușesc firul poveştii însă la un momentdat am rămas plăcut surprinsă să realizez că totul era precum un plan de război, adică bine organizat (mă refer la structură, poveste, repere), cu multiple  detalii care la prima vedere pot părea nesemnificative și chiar deranjante ele reprezintă puncte importante de înţelegere ale textului, acesta fiind structurat pe multiple capitole (86), prezentând consecutiv secvenţe din copilăria Sonjei în paralel cu cele din perioada actuală prezentată în carte.



Ceea ce mi s-a părut în același timp interesant, dar și supărător la un moment dat a fost structura capitolelor şi faptul că detalii, elemente din primele capitole se regăseau povestite în profunzime prin capitole destul de depărtate iar toată cartea, toate povestirile sunt într-o strânsă legătură, precum verigile dintr-un lanţ trofic, dependente una de alta pentru a putea avea un sens.
Şi titlul a fost un element inspirat; când am ajuns în profunzimea lecturii am interpretat "Să baţi din palme cu o singură mână " ca fiind o metaforă ce reprezintă viaţa unui copil crescând cu un singur părinte, părinţii fiind mâinile, evident, iar bătutul din palme caracterizând succesul, realizările, poate chiar idealul unei vieţii fericite...

Ce mi-a displăcut a fost incapacitatea de a-mi da seama de povestea propriu-zisă a cărţii decât la o lectură mai amănunţită, era nevoie de o putere de concentrare suplimetară şi atenţie sporită în primul rând din cauza termenilor pompoși care îngreunau citirea coerentă a textului şi în al doilea rând din cauza modului în care capitolele se terminau brusc și începutul următorului aducea în prim-plan evenimente diferite de cele prezentate anterior, declanşând confuzie în înţelegerea acestora. 



Povestea este totuşi una cu incipit și final diametral opuse, începutul fiind foarte misterios iar finalul crezut odată imposibil de realizat.




Cartea ”Să bați din palme cu o singură mână” de Richard Flanagan a fost oferită de către Editura Litera pentru recenzie. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Litera. Pentru a afla mai multe despre Editura Litera îi puteți urmări și pe pagina de facebook, ca să știți tot ce e nou!



 Eu am fost Tigru!:)
Ține minte: Citește cu ochii tăi, nu prin ochii altcuiva!

You May Also Like

2 comentarii

  1. Mi-a plăcut într-o măsură destul de mare cartea asta, găsind-o atât de profundă și emoționându-mă foarte tare, dar am avut un oarecare blocaj și n-am putut să o consider o lectură nemaipomenită. Pe la început și eu cred că am fost puțin mai plictisită, dar după mi-a plăcut. Cât despre titlu, mi s-a părut atât de bine ales!

    Lecturi frumoase, Alexandraa! ^^

    P.S. Te-am nominalizat la un tag: http://thoughts-about-books.blogspot.ro/2016/10/fall-time-cozy-time-book-tag.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce recenzie frumoasa
    M-am abonat la blog :)
    - Paula Weasly pe Facebook

    RăspundețiȘtergere