Recenzie: ”Bufnița care se temea de întuneric” de Jill Tomlinson





Dată apariție: iunie 2016

Categorie: Cărți pentru copii

Nr. Pagini: 104

Editura: Nemi





Buf, un pui de bufniță de hambar, e asemenea oricărui alt pui de bufniță, mai puțin într-o privință: îi este tare frică de întuneric. „Întunericul e urât”, spune el, și refuză să meargă la vânătoare cu părinții săi. După ce l-a ascultat răbdătoare, mama-bufniță îl sfătuiește să iasă din cuib și să afle mai întâi ce înseamnă întunericul și dacă este cu adevărat urât.

Buf se prăvălește din copac (deocamdată mai are de lucrat la partea cu zborul și aterizările) și începe să întrebe pe toată lumea „Cum este întunericul?”. Se întâlnește cu un băiat ce aștepta nerăbdător căderea întunericului ca să înceapă un foc de artificii, o doamnă în vârstă, un cercetaș plecat în tabără, o fetiță care-i povestește despre Moș Crăciun și cum vine el noaptea să aducă cadouri, un bărbat cu un telescop ce-i arată cât de frumos e cerul nopții și o pisică (neagră, evident!) care-l ia ca tovarăș în plimbările sale nocturne.

Buf descoperă astfel că întunericul poate fi în multe alte feluri și că trebuie mai întâi să cunoști un lucru și abia apoi să hotărăști dacă e urât sau nu.






„Buf e un pui de bufniţă de hambar.
E grăsuţ şi pufos.
Are ochi mari şi rotunzi.
Are pene moi şi mătăsoase.
E perfect în toate privinţele.
însă are o problemă...”



Chiar dacă scrie că este o cărticică pentru copii, asta nu înseamnă că eu un ”copil” de 17 ani nu pot să-mi vâr nasul, hihi. Mi-am dorit să citesc această carte de când am văzut review-ul Simonei și am zis dacă ea a citit-o, eu de ce nu?

Acțiunea.
Acțiunea se desfășoară cel mai mult în jurul copacului (casa bufnițelor) unde Buf descoperă tot felul de oameni, oameni care îl vor ajuta în depășirea acestei temeri, teama de ”întuneric”.
Cel mai des acțiunea se petrece ziua, asta este ciudat, nu? Bufnițele și ziua nu sunt prea compatibele, nu? Ei bine, Buf al nostru este o pasăre de zi, pentru început și spre final acesta își schimbă preferințele.

Toată magia cărții este produsă de dialogurile lui Buf cu diferite persoane, persoane care îi demonstrează cât de nemaipomenit, blând, distractiv, necesar, fascinant, minunat și frumos este întunericul!  :3 
Fără dialogurile acestea nu cred că povestea în sine ar avea farmec, fiecare omuleț prezintă diferite motive pentru care lui îi place întunericul.

Buf mereu este confundat cu un lucru diferit, un bulgăraș de zăpadă, un ghem de lână, un artificiu și mai spre final cu o budincă rotitoare (serios), din cauză că Buf avea talentul acesta de a ”ateriza” cu grație. Vă dați seama, o bufniță pufoasă și grăsuță nu prea le are cu aterizatul. :))


Personaje.
După cum am spus mai sus, nu sunt prea multe personaje, personajele sunt: Buf, părinții acestuia și persoanele pe care le vedeți mai sus la cuprins. (ilustrațiile)

Buf este un pui de bufniță atâât de drăgălaș, asemenea unui copil de 4-5 anișori care descoperă acum lumea: ”Ce este aia? Asta ce face? Cum desfac asta? Pot lua asta?
El este ferm convins că este o bufniță de hambar de zi, o bufniță de zi! Părinții îi explică cum stau lucrurile și de ce el nu este o bufniță de zi. (cum explică fiecare părinte, dar ce copilul ascultă?) Dacă acesta nu ascultă de părinți, așa poate de restul lumii ascultă, nu? Mama lui îl trimite la diferite persoane din preajma copacului pentru a putea dormi, deoarece Buf este o pasăre de zi și părinții lui Buf nu pot sta trezi ziua, așa că pentru liniștea lor îl trimit să ”sâcâie” pe altcinva; întrebe, întrebe am vrut să zic! :)) (veți afla în carte)


Deși nu credeam că asemeanea cărți îmi vor plăcea, Buf m-a lăsat surprinsă. Am mai văzut câteva cărticele de genul, scrise tot de Jill Tomlinson. Mi-a plăcut cartea, dar aș fi preferat să nu se abordeze replicile de genul: ”Buf place șoarece” sau expresii de genul, am înțeles că este un pui de bufniță, dar mi se pare un alint sâcâitor.

Câteva citate:


Dacă doriți să ieșiți din zona voastră de confort și să citiți ceva drăguț și relaxant, alături de o cană de ciocolată caldă, vă recomand această carte simpatică!
A, a, a să nu aud de vârstă! Nu-mi pasă dacă ai 20 de ani sau mai mult, acum nu mai ești copil sau ce? Hmm..


RATING:

Cartea ”Bufnița care se temea de întuneric” de Jill Tomlinson a fost oferită de către Editura Nemira pentru recenzie. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Nemira. Pentru a afla mai multe despre Editura Nemira îi puteți urmări și pe pagina de facebook, ca să știți tot ce e nou!


Eu am fost Tigru!

Ține minte: Citește cu ochii tăi, nu prin ochii altcuiva!

You May Also Like

22 comentarii

  1. foarte frumoasa povestea, imi place mult si cum descrii aceste carti, mult succes :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări, draga mea! Este o recenzie minunată, ador cum descrii acţiunea cărţii, o faci mai interesantă, ca să spun aşa. Cred că o să vreau şi eu să citesc această carte, îmi e dor de copilărie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este așa frumoasăăăă, chiar îți aduce aminte de copilărie :3 Vreau să le citesc și pe celelalte două de la Jill :) le găsești și tu pe toate 3 pe: www.nemira.ro

      Mulțumesc de apreciere, hugsss ♥

      Ștergere
  3. Ai un stil aparte de a descrie carti...foarte misto! Unic! Bravo! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cărțile care-mi plac, adooor să scriu despre ele și să le recomand și celorlalți ♥

      Mulțumesc♥

      Ștergere
  4. O recenzie foarte reușită, îmi aduce aminte de poveștile din copilărie

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte draguta descrierea cartii, cred ca o sa o citesc si eu. Pupici! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este ușoară de citit și nu durează mult! Lectură plăcută :3

      Ștergere
  6. Ce frumosss!!! Aseară am oferit cadou o carte unui puști, Iubire cât pentru doi, care e tot cu bufnițe. Desigur, a fost mai încântată mama decât el. :))) Foarte frumoasă recenzia! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu cartea, mă bucur că sunt părinți de genul, au și ei dreptul, nu? :))
      Mulțumesc ♥

      Ștergere
  7. Ha, ce dragut! Imi plac bufnitele! Draguta recenzie :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt mega fana bufnite deci m-ai captivat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce draguta este povestea si articolul!

    RăspundețiȘtergere
  10. O carte ce merita citita, nu am mai citit pana acum recenzii despre bufnite, dar mi-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cat de draguta este cartea cu bufnita Buf! It's sooo sweettttt! :* :* :*

    RăspundețiȘtergere