Recenzie: „Îngerul mecanic” de Cassandra Clare





Dată apariție: iulie 2011


Categorie: SF/Fantasy


Nr.pagini: 400


Editură: Corint (Leda Edge)


TESSA GRAY, o adolescentă de şaisprezece ani, traversează oceanul pentru a-şi găsi fratele. Destinaţia ei este Anglia, în plină epocă victoriană, dar ceva terifiant o aşteaptă în Lumea de Jos a Londrei, unde vampiri, vrăjitori şi alte creaturi supranaturale bântuie străzile iluminate cu gaz.

Numai vânătorii de umbre, războinici hotărâţi să scape lumea de demoni, menţin cât de cât ordinea în acest haos. Răpită de misterioasele Surori Întunecate, membre ale unei organizaţii secrete numite clubul Pandemonium, Tessa află curând că ea însăşi face parte din Lumea de Jos şi că este posesoarea unui talent rar: puterea de a se transforma, după propria-i voinţă, într-o altă persoană. Însă Magistrul, o figură misterioasă care conduce clubul, nu se va da în lături de la nimic pentru a face ca puterea Tessei să-i aparţină.

Fără prieteni şi hăituită, Tessa se refugiază la vânătorii de umbre de la Institutul din Londra, care jură să-i găsească fratele dacă ea îşi va folosi puterea pentru a-i ajuta. Tessa descoperă că e fascinată, în aceeaşi măsură, de doi prieteni buni: James, a cărui frumuseţe fragilă ascunde un secret mortal, şi Will, cel cu ochi albaştri, ale cărui stări de spirit schimbătoare, alături de o ironie caustică îi ţin pe toţi la distanţă... pe toţi în afară de Tessa. Pe măsură ce căutarea lor îi atrage tot mai adânc în inima unei urzeli oculte care ameninţă să-i distrugă pe vânătorii de umbre, Tessa îşi dă seama că ar putea fi nevoită să aleagă între a-şi salva fratele şi a-şi ajuta noii prieteni să salveze lumea… şi că dragostea poate fi cea mai periculoasă magie.



Să știți că o să dureze ceva, așa că mai bine vă faceți comozi.
Am atâtea de spus despre această carte, carte pe care nu credeam că o să ajung să o citesc vreodată.

Vorbeam cu o colegă, știu că citești asta, despre seria aceasta și despre „Instrumente mortale”. Ea îmi povestea mereu cum scrie Cassandra Clare, îmi spunea cât de mult adoră personajele: Will, Jace, dar și personajele pe care nu le suporta: Clary, Tessa...

Am spus tot timpul: „nu cred că o să citesc prea curând aceste serii”, „nu prea mă atrag”. Până când i-am rugat pe cei de la Corint să-mi trimită primul volum din seria „Dispozitive Infernale”.

Eu mereu afirmam: „nu mă atrage sf-ul/fantasy-ul”, „nu îmi plac personajele supranaturale”, „nu o să pot să-mi imaginez unele lucruri inventate” (bine, nici acum nu mi-am putut imagina toate chestioarele), dar s-a dovedit că această carte m-a introdus în lumea aceasta fantasy, am reușit să mă împac cu: vrăjitorii de umbre (nefilimi), vampirii, lumina-vrăjitoarei (e o lampă) și multe altele.

Nu puteam să mă introduc mai bine într-o lume fantasy decât cu această carte, care mi-a stârnit pofteleeee pentru această lume.



Nu m-am plictisit nici măcar o secundă citind această carte.

Totul se petrece le persoana aIIIa, am realizat că-mi plac mai mult cărțile la persoana I, deoarece personajele sunt caracterizate altfel și le poți simți trăirile. Te lasă să vezi din mai multe perspecitive, când cineva îți spune „se simțea tristă și avea impresia că Will nu era atât de fericit pe cât avea ea să creadă...”, chiar dacă nu știi cum se simțea ea cu adevărat, dacă se prezenta din perspectiva personajelor ar fi fost altfel.

Acțiunea se bazează, din punctul meu de vedere, pe evoluția Tessei. Aceasta își pierde mătușa și este nevoită să vină la fratele ei în Londra. Tessa este „cazată” la Surorile Întunecate, acestea nefiind prea primitoare cu ea, dar totuși au ajutat-o să se descopere, ce poate să facă, pregătind-o pentru Magistru...

Acțiunea se focusează pe Tessa, totul se petrece în jurul ei și în căutarea fratelui ei, acesta fiind ținut ostatic de...

Tessa face cunoștință cu cei de la Institut (institutul este o clădire care se află în mai multe orașe, fiind conduse de două persoane, aici se află toți vânătorii de umbre care țin Lumea de Jos în control și oferind proteția tuturor „mundanilor” - oamenilor fără puteri), iar aceștia o ajută să se acomodeze și să treacă peste coșmarul pe care l-a avut cu Surorile Întunecate.

Tessa se apropie foarte mult de cei de la Institut, aceștia aveau cu adevărat grijă de ea și îi „prețuiau darul”, chiar și după găsirea lui Nathaniel (fratele ei) aceasta rămâne alături de ei.

Acțiunea este alertă și captivantă, misiuni care îți dau fiori și planuri pe care la simți în ceafă. Acțiunea te ține tot timpul în priză fără să lași cartea din mână. Spui „o să mai citesc captiolul acesta și fac o pauză”, dar capitolul se termină cu o propozițe care te dă peste cap, „CE? PE BUNE?”.

Eu una nu m-am plictisit deloc, am mers la diferite petreceri alături de Will, l-am cunoscut pe Magnus, ahh Magnus...



Avem o groază de personaje excepționale, cu caractere puternice.
Vânătorii de umbre reprezintă binele Lumii de Jos, ei pun în echilibru Lumea de Jos și respectă Legea Legământului, îi protejează în primul rând pe mundani, care nu au nicio idee ce se află pe străzile din Londra.

Mundanii reprezintă oamenii obișnuiți, fără puteri supranaturale, persoane simple de care vânătorii de umbre au grijă. De cine au grijă? De vampiri, vârcolaci și alți demoni care nu respectă legea.

Tessa Gray este personajul central al acestei cărți. Încă nu știu sigur ce este Tessa, o fată metamofotică sau o magiciană, nu am aflat sigur din prima carte. Tessei îi place să citească, adoră asta. 
După părerea mea, Tessa este cam plângăcioasă, mofturoasă, nu îmi place deloc comportamentul și atitudinea pe care o are. Să fie din cauză că a mea colegă o disprețuiește și-mi aduce aminte tot timpul că este o...? :))






Will Herondale este unul din băieții de la Institut, un personaj cheie pot spune, nu mi-aș putea imagina cartea fără glumele lui, fără sarcasmul și umorul negru pe care îl are acesta.

-Știi, zise Gabriel, într-o vreme credeam că am putea fi prieteni, Will.-Într-o vreme credeam că sunt dihor, zise Will, dar s-a dovedit o iluzie provocată de opiu. Știai că are un asemenea efect? Fiindcă eu nu am știut.

Dacă citiți seria sunt sigur că o să vă îndrăgostiți de el.

Îi place și lui să citească, chiar dacă mereu spune că nu îi place cartea x și y, dar când Tessa poartă o discuție cu el mereu se trezește citând o replică a unui personaj din cărțile pe care amândoi le-au citit.

-Oliver Twsit! strigă ea.Mai ai și alte romane ale domnului Dickens? -bătu din palme. A! Ai „Povestea despre două orașe?-Caraghiosul ăla? Pierzându-și vremea și capul din cauza dragostei? Ridicol.

Uneori am impresia că Will a citit mai mult decât Tessa...



Jem Carstairs este un fel de „parabatai” pentru Will, nu știu dacă au făcut acest legământ sau nu, dar seamănă prea mult cu Jace și Alec. Jem vine din China, deoarece Institul de acolo a fost condus de către părinții lui, dar ei au murit din cauza unui... și a fost nevoit să vină în Londra. Jem se pare că este singurul personaj care-l înțelege pe Will și-l suportă... serios, băiatul ăla e o pacoste!






Mai sunt o groază de personaje, o să îi adorați pe Charlotte și pe Henry. Ha, ha Henry e amuzant tot timpul. Mereu îl găsiți cu părul zburlit sau cu hainele arse sau încă aprinse.


Personajele de la Will, până la Magnus sunt irezistibile, te atașezi imediat de ele, poate pe unele să nu le suporți. :))
Ador construcția personajelor!


Mă bucur enorm că am descoperit această serie și că am reușit să o citesc și eu, bine, început să o citesc. Am adorat fiecare detaliu, ficare petrecere și fiecare glumă pe care Will a scos-o pe gură.

Detaliile nu lipsesc niciodată să apară, Londra descrisă din toate punctele de vedere, descriere cât trebuie, dialog pe măsură și acțiune din belșug! Nu am să îi reproșez nimic acestei cărți, nu i-am găsit niciun defect.

Vă recomand din suflet această carte! Dacă eu am spus că nu o să-mi placă cărțile fantasy și această carte nu am putut să o mai las din mână, atunci chiar e o carte bună! 

Nu am mai dat de multe 5 tigrișori.

Mulțumesc enorm, Corint! Mulțumesc, Simona! Mă bucur enorm să primesc cartea aceasta pentru sponsorizare, o carte perfectă!
Vă recomand să comandați cartea de pe site-ul celor de la Corint cât mai este disponibilă! Dacă nu ai citit trilogia aceasta, atunci clar trebuie să iei cărțile de acum! 


Eu am fost Tigru!
Ține minte: Citește cu ochii tăi, nu prin ochii altcuiva!

You May Also Like

13 comentarii

  1. Imi place uneori sa vizionez filme de acest gen, insa carti pe acceasta tema inca nu am incercat sa citesc. Poate si pentru ca nu m-a atras prea mult, dar cine stie, poate in viitor voi incerca sa si citesc pe acest subiect. Oricum, titlul starneste putin curiozitatea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sună interesant, deși nu cred că am să ajung să o citesc. Dar niciodată să nu spui niciodată...
    Așa am spun despre trilogia Delirium sau Divergent, care până la urmă mi-au plăcut și le-am citit complet.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din cate povestesti, pare a fi pe gustul meu aceasta carte! Trebuie sa ii acord timpul pentru lectura cat de curand!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am citit aceasta carte, dar imi place mult modul cum ai prezentat-o, modul cum ai povestit. Multumim de recenzie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult! Mulțumesc pentru că mi-ai citit recenzia! ♥

      Ștergere
  5. Eu nu mă dau în vânt după SF..de fapt, chiar nu-mi place deloc! :) Este interesantă perspectiva ta, dar eu nu aș citi-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta am zis și eu, nu mă dau în vânt după fantasy, dar uite că această carte m-a captivat...

      Ștergere
  6. Eu fug de SF . Inca nu indraznesc sa ii dau o sansa acestui gen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta am spus și eu tot timpul, dar mereu, dar uite că am început cu o serie bunăăă!

      Ștergere
  7. Aud enoooorm de multe vorbindu-se despre seria acestei scriitoare, este chiar atât de bună?

    RăspundețiȘtergere