Recenzie: Alchimistul de Paulo Coelho

Titlu: Alchimistul


Autor: Paulo Coelho


Dată apariție: august 2013


Categorie: Ficțiune/Literatură contemporană


Nr. pagini: 224


Editură: Humanitas




Alchimistul, extraordinarul roman al lui Paulo Coelho, a inspirat milioane de cititori din întreaga lume. Cartea, uluitoare prin simplitatea şi înţelepciunea ei, este povestea unui păstor andaluz pe nume Santiago care îşi părăseşte casa din Spania, aventurându-se în deşertul egiptean pentru a găsi o comoară îngropată în Piramide. Nimeni nu ştie care este comoara sau dacă Santiago va avea puterea să depăşească obstacolele întâlnite în drumul prin deşert. Dar ceea ce începe ca o călătorie în căutarea unor bunuri lumeşti se transformă treptat în descoperirea comorii ascunse înlăuntrul său.

Plină de culoare, evocatoare şi profund umană, povestea lui Santiago este o mărturie etern valabilă despre cum ne putem schimba urmându-ne visele şi despre cât este de important să ne ascultăm inima.



Nu dețin această carte pentru că, ține-te bine, am luat-o de la biblioteca școlii. Nu am crezut că o să găsesc cărți de genul la bibliotecă, dar se pare că-n ultimul timp se găsesc și cărți contemporane și mă bucură chestia asta.

Mi-am propus de prin 2016 să citesc măcar o carte de la Coelho și într-un sfârșit am reușit să o citesc pe acesta, dacă nu mă înșel și cea mai cunoscută dintre toate.

Eu nu am avut nicio legătură cu autorul acesta, nu eram prea familiarizată cu el, dar prin 2016 auzeam multe despre el. Anul acesta însă nu prea aud să se mai vorbească de Paulo Coelho.

Cartea aceasta mi-a plăcut inițial, dar a ajuns să mă plictisească pe la jumătate până aproape de sfârșit.

Photo via iulianacazan_ (instagram)


În prim plan se află Santiago, un păstor cu 60 de oi, acesta are un vis, chiar de două ori. În ambele vise apare un copil care îi spune că se află o comoară lângă Piramidele din Egipt. Santiago nu bagă de seamă primul vis, dar la al doilea se gândește puțin. Decide într-un final să meargă la o țigancă să-i spună ce semnifică visele, țiganca îl încurajează să se ducă să caute comoara, deoarece au venit mulți la ea cu același vis. Țiganca îi cere totuși o parte din comoara pe care o va găsi.

În drumul lui „spre Piramide” se mai întâlnește cu un bătrân, care se dovește într-un final a fi un rege. Regele îi știe toată povestea și-l sfătuiește și acesta să-și urmeze visul și să meargă după comoară. Regele îi oferă două pietre pentru a-l putea ajuta în călătoria lui, mai precis Urim și Turim.

Al nostru păstor trece prin multe până să ajungă la Piramide: este jefuit, muncește ca să-și recâștige banii, se transformă în vânt și abia într-un final își dă seama ce era de fapt comoara.

Mi-a plăcut cartea până în momentul intrării lui Santiago în deșert. Acesta căuta un alchimist pentru a învăța de la el toate secretele. Cum este și-n ziua de azi, toți aleargă după cașcaval.

Am impresia că Santiago era mai mult interesat de bogății, decât de propria lui fericire, care știe toată lumea (sper eu) că este cel mai de preț lucru. Într-un final află și Santiago al nostru de comoară și regretă că și-a pierdut atâta timp pentru o „comoară”. 

Nu pot să vă vorbesc prea mult despre această cartea, deoarece nu este genul acela de carte în care o poți pune pe grupe și să o caracterizezi. Cartea are un înțeles pentru fiecare. Diferă foarte mult părerile între ele, deoarece fiecare privește altfel carte, nu vorbesc aici de preferințe, cred că cei care sunt mai credincioși o să le vină mănușa cartea, dar persoanele de genul meu nu se prea împacă. Nu mă înțelegeți greșit, dacă mă opream pe la 100, 150 sigur îi dădeam 5 stele, dar acțiunea devine plictisitoare și chiar penibilă. Puține lucruri credibile, mai mult „magie”....




Eu am fost Tigru!

Ține minte: Citește cu ochii tăi, nu prin ochii altcuiva!

You May Also Like

29 comentarii

  1. Iti recomand ( SUAD- Arsa de vie ) sigur o sa iti placa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesanta cartea..nu am apucat sa o citesc inca.....imi place mult cum scrie Paulo Coelho...e un scriitor tare bun....mie mi-a placut mult si cartea lui - Adulter ;;) e foarte interesanta si chiar m-a captivat!;;) Pupicei! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O să mai citesc de la acest autor, poate o să mă atragă mai mult. Chiar și aceasta a fost frumoasă! :D

      Ștergere
  3. Nu am citit aceasta carte, desi ma tenta de ceva vreme sa o achizitionez. Insa, chiar daca recenzia ta pot zice ca lasa un pic de loc si pentru a ne imagina continuarea, este mai mult decat suficienta pentru mine. Suficienta si de ajuns ca sa nu mai cumpar cartea.
    Am obiceiul de a vizualiza actiunea si daca nu mi se pare interesanta, nu mai ma apuc de citit. Decat sa fiu dezamagita, mai bine renunt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie să faci asta, dacă o să-ți placă? Gusturile diferă!
      Eu îmi spun părerea pe care am avut-o eu despre carte ☺

      Cum precizez tot timpul la sfârșit: Ține minte: Citește cu ochii tăi, nu prin ochii altcuiva!

      Ștergere
  4. N-am citit cartea, insa cand o carte tinde sa devina plictisitoare, renunt la ea :D
    De la Paulo Coelho vreau sa citesc "Spioana".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vreau și eu să mai citesc de la el, la biblioteca școlii mai sunt câteva de la el.

      Ștergere
  5. Si eu m-am razvratit impotriva lui Coelho multa vreme. Prea era pe buzele tuturor. Simteam ca trebuie sa fie mult prea comercial, de il aplauda toti cu aplomb. Intr-o zi mi-am picat in mana si am zis, hai sa vad despre ce este vorba. De atunci am citit tot ce a scris. Ma atrage faptul ca impleteste fictiunea cu realitatea, sau trairile lui spirituale cu povestea si nu mai stii unde se termina si unde incepe realitatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mă așteptam la ceva filosofic, dar nu a fost așa.
      Mă gândeam la ceva spiritual, vreau să mai citesc de la el.

      Ștergere
  6. Felicitari pentru ca citesti, insa ia-l pe Coelho ca pe un pas intermediar.
    Cu timpul, cu cat vei aborda literatura mai complexa, vei realiza ca tot ce face Coelho este sa simplifice niste principii complexe, sa itereze pe limbajul unor novici in ale literaturii, anumite idei care plutesc in filosofie, de foarte mult timp.

    Alchimistul este o abordare simplista, la fel si 11 Minute, si restul cartilor, pe care eu personal le numesc literatura de autobuz. Puteti arunca cu pietre in mine, insa asta este opinia mea.

    Ca un sfat, te invit sa iesi din bula literara numita Coelho, sau in general genul "young adults" si sa incerci si literatura mai complexa. Nu te sfatuiesc sa sari la Kafka sau Dostoievski pentru ca iti va fi foarte greu (eu recunosc, dupa multe multe carti, inca imi este greu sa rasfoiesc Kafka).

    Incearca Sartre, incearca Camus, incearca Hermann Hesse, incearca Cel Mai Iubit dintre pamanteni, ca sa nu excludem literatura romaneasca, incearca Zevago, incearca sa "gusti" din diverse genuri si autori, nu-ti vor fi pe gustul tau in totalitate, dar asa vei avea acces la multiple perspective literare si filosofice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În primul rând, mulțumesc mult că mi-ai explicat frumos și că nu ai sărit direct pe mine sau să folosești cuvinte urâte. Apreciez foarte mult asta.

      În al doilea rând, mă gândeam la același lucru, să mai citesc literatură „complexă” și să-mi formez o bază, deoarece, recunosc, nu am foarte mulți autori clasici, poate am citit cărțile clasice pe care le am pentru școală. Anul acesta vreau și sper să reușesc să citesc mai multe cărți clasice. Atât de la cei străini, cât și de la cei români.

      Mulțumesc frumos pentru recomandări, i-am notat pe toți și o să revin cu recenzii, poate nu foarte complexe, dar sper să prin experiență și pe domeniul acesta.

      Mulțumesc!

      Ștergere
  7. Am citit aceasta carte cu ani in urma, a fost o perioada cand citeam doar carti de Coelho. Acum m-am axat pe alte carti, alti autori. Mi-a placut mult cum scria si temele alese.

    RăspundețiȘtergere
  8. Interesant subiectul. Cred ca am sa o caut si eu, pentru ca nu am citit-o inca.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am citit cartea in urma cu mai multi ani..sau cel putin am incercat sa o citesc...dar nu am avut rabdare de ea...ori nu era momentul potrivit sa o citesc, ori chiar nu e pe gustul meu
    Stiu multi oameni care apreciaza scrierile lui Coelho doar ca nu sunt eu unul dintre ei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Posibil să fie și asta, nu știu câți ani ai.
      1. Foarte posibil din cauza vârstei.
      2. Posibil din cauză că nu ai o bază în literatura clasică, cam aceeași problemă o am și eu.

      Știu, este foarte apreciat.

      Ștergere
  10. Am recitit si eu de curand Alchimistul si a fost un sentiment placut. In urma unei recomandari am citit si "Învingatorul este intotdeauna singur" tot de la Coelho si pot sa afirm ca e o carte te prinde si pe aceasta cale v-o recomand si dumneavoastra. Lectura placuta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, eu mai am câteva cărți de la acest autor la biblioteca școlii! :D
      La fel! xoxo

      Ștergere
  11. Cred ca esti primul bblogger care a mentionat ca a luat cartea de la biblioteca. Cel putin, eu n-am mai vazut pe nimeni sa spuna asta. Multora le-ar fi rusine, si nu inteleg de ce. De cand e o rusine sa citesti? Eu iti zic bravo!
    Cat despre carte, si eu o am, dar n-am apucat s-o citesc inca. Doar am rasfoit-o, dar din pacate, nu m-a prins. Tot asa, m-a pierdut prin desert.
    La mine e problema cu timpul, doar seara pot rasfoi cateva zeci de pagini. In privinta autorilor, citeste cat mai divers. Si carti "grele", dar citeste si usoare. Din aproape toate inveti cate ceva. Hermann Hesse se afla si printre favoritii mei. Si Murakami, Mark Levy, stilul lui Gaiman imi mai place, lista este imensa :))
    Spor la citit si invatat! Multe lucruri ti se pot lua in viata, dar cultura, educatia, asta depinde doar de tine ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie uneori îmi pară rău că nu pot merge la bibliotecă să împrumut mai des, am cărțile mele și uneori tânjesc după cele de la bibliotecă.

      Mulțumesc mult pentru recomandări! ♥

      Ștergere
  12. Când vine vorba de Paulo Coelho clar totul se înclina în fața sa. Eu sunt fascinată de stilul său și mă bucur să văd că nu sunt singura. La cât mai multe cărți citite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt chiar fascinată, dar vreau să mai citesc ca să pot să-mi formez o părere.

      Ștergere
  13. Nu m-aș fi așteptat ca acest gen de carte să o poți găsi în bibliotecă... foarte captivantă, cred că dacă aș începe să o răsfoiesc aș adormi în bibliotecă😄

    RăspundețiȘtergere
  14. O incepusem si eu intr un timp si m-am luat cu altele si am uitat dar Coehlo e un autor drag inimii mele.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am citit multe carti de Paulo Coelho, insa cumva am ratat-o pe asta. Foarte multa lume mi-a recomandat sa o citesc and maybe I should do that. :D

    RăspundețiȘtergere
  16. E una dintre cele mai cunoscute carti ever probabil. Nici mie nu-mi place Coelho in mod deosebit, nu inteleg de ce e considerat atat de bun.

    In alta ordine de idei, tot respectul pentru scoala ta ca are asemenea carti in biblioteca. ;)

    RăspundețiȘtergere