Recenzie: Urgia și zorile de Renée Ahdieh

👳Titlu: Urgia și zorile

👳Autor: Renée Ahdieh

👳Editură: Epica

👳Categorie: Ficțiune/ Young Adult

Mulțumiri prietenilor de la Editura Epica pentru carte! Hugs for Lorelei! 🤗




Într-un ținut aflat sub domnia unui tânăr rege însetat de sânge, fiecare revărsat al zorilor sfâșie sufletul unei alte familii. Califul din Khorasan, un băiat de optsprezece ani, e un adevărat monstru. În fiecare noapte, Khalid cere mâna unei fete, ca apoi, în fiecare dimineață, să curme viața noii lui mirese cu o frânghie de mătase.

Când cea mai bună prietenă a Șeherezadei îi cade victimă lui Khalid, ea jură să se răzbune și, în ciuda vârstei ei fragede, de doar șaisprezece ani, se oferă să-i devină mireasă califului din Khorasan. Șeherezada este hotărâtă nu doar să rămână în viață, ci și să pună capăt, o dată pentru totdeauna, domniei despotice a lui Khalid.

 „Urgia si zorile” nu este genul de roman pe care îl citeşti şi apoi îl uiţi în bibliotecă, ci este o comoară, un roman presărat cu mister, suspans, ironie, replici acide şi umor inteligent, care m-a cucerit de la prima pagină şi pană la sfarşit.

 „O combinaţie fascinantă  între “Urzeala Tronurilor” şi „O mie şi una de nopţi”  după cum afirma cei de la US Weekly, în care autoarea Renee Ahdieh ne prezintă o poveste emoţionantă, care ne poartă departe, pe meleaguri orientale.


Romanul ne prezintă povestea lui Khalid, Califul Khorasanului, un ţinut în care  fiecare zori de zi vesteşte moartea unei tinere şi lacrimile neajutorate ale familiilor care nu şi-au putut salva fiicele de suveranul nemilos.

Califul Khalid Ibn al-Rashid este nevoit să se căsătorească în fiecare zi cu o nouă fată, pe care urmează să o ucidă in zorii zilei cu o frânghie de mătase. Khalid este considerat de poporul său un băieţandru, un conducător nemilos şi crud, înconjurat de umbre, mister, secrete şi mult sânge.
 


Când Shiva, prietena cea mai bună a Sherezadei, devine o altă victimă a califului, aceasta jură să caute răzbunare şi să-l pedepsească pe cel care i-a furat prematur viaţa prietenei sale.
Astfel pentru a răzbuna moartea celei mai bune prietene, Sherezada se oferă să fie mireasa lui Khalid, folosindu-se de această oportunitate pentru a-l putea ucide.

Îşi amână întalnirea cu moartea spunându-i califului o poveste în noaptea nunţii, o poveste cu care îi starneşte interesul si îl atrage în mrejele ei. Pentru a-i stârni curiozitatea, aceasta refuză să termine povestea în prima seară, cerându-i lui Khalid încă o zi de viaţă, urmând să-i zică sfârşitul poveştii în următoarea noapte.

Sherezada continuă să înceapă câte o poveste în fiecare noapte, asigurându-şi astfel încă o zi de viaţă din partea suveranului, care întotdeauna îşi doreşte să afle sfarşitul poveştilor începute.


        Încet, dar sigur pentru Khalid, Sherezada devine o enigmă pe care vrea să o elucideze, înainte ca sentimentele, pe care a inceput să le nutrească pentru ea, să-l împiedice să-i curme viaţa şi să ducă la bun sfârşit blestemul aruncat asupra sa.

Relaţia dintre cei doi protagonişti evoluează de la ură pură pană la sentimente de iubire, pe care niciunul nu este dispus să le accepte iniţial.

Povestea de dragoste dintre cei doi devine emoţionantă, după ce este dezvăluit de ce Khalid este nevoit să-şi ucidă tinerele soţii la răsărit şi începe lungul process în care cei doi încearcă să-şi accepte sentimentele unul pentru altul.

Focul iubirii înfrânge voinţa Sherezadei de a-l ucide pe Khalid şi topeşte inima de gheaţă a califului, care va fi dispus să-și asume orice risc pentru a-şi menţine regina în viaţă.

        Dacă cei doi vor reuşi să treacă peste obstacolele care i-au adus împreună sau poveste lor va sfârşi tragic vă las pe voi să descoperiţi.






 Khalid - Suveranul băieţandru de doar 18 ani este prezentat inţial ca fiind un conducător nemilos, căruia îi place să curme viaţa tinerelor sale soţii. Însă  în spatele acelei măşti de oţel se ascunde un suflet chinuit, apăsat de suferinţe ce trebuie să poarte pe umeri povara unui blestem aruncat asupra sa ca o formă de răzbunare.


Deşi simte că Sherezada avea să-i aducă sfarşitul, Khalid este împăcat cu gândul că în sfârșit cineva îl va pedepsi pentru păcatele săvârşite şi va răzbuna familiile pe care le-a distrus.




Sherezada este o fată de doar şaptesprezece ani, dar are un caracter puternic, fiind dispusă să se sacrifice pentru a pune capăt odată pentru totdeauna terorii răspândite de Khalid. Viclenia o caracterizează. Aceasta aşteaptă momentul potrivit pentru a răzbuna moartea prietenei sale, ucigandu-l pe Khalid.

Dar atunci când ajunge să se îndrăgostească de duşmanul ei, îşi dă seama că iţele destinului au prins-o în capcana lor, determinând-o să aleagă un alt drum presărat de pericole, care ar putea să-i aducă în cele din urmă sfârşitul.




Alte personaje care influenţează în mică sau mare măsură şirul poveştii sunt: Jalal (vărul lui Khalid, un om şarmant care ştie când să fie amuzant), Despina(prietena de care avea nevoie cu atata disperare Shazi), Tariq (iubitul din copilărie a Sherezadei, care-mi provoacă un mixt de sentimente de ură si iubire) și Rahim (care dovedește pe tot parcursul romanului că este un prieten fidel ,pe care Tariq se poate baza în cele mai dificile situații)




  Povestea romanului ne dovedeşte că în final iubirea este cea care poate topi chiar şi cele mai crude inimi, întorcând din drumul lor chiar şi cele mai încăpăţânate minţi.

  Misterul, suspansul, povestea de iubire şi personajele atent conturate fac din această poveste una formidabilă... şi să nu uităm că este doar primul volum al seriei.



Cartea este disponibilă pe toate librăriile online: Elefant, Libris & Cartepedia!


You May Also Like

4 comentarii

  1. Cartea asta e mega lăudată pe net, așa că o să mi-o iau și eu. :)
    Mai ales că din recenzia ta îmi dau seama că îmi va plăcea.

    RăspundețiȘtergere
  2. A DAT DUMNEZEU SFÂNTUL ȘI AI CITIT ȘI TU ROMANUL ĂSTA! În sfârșit!!!!!!!!!!!! De acord în tot ce ai zis! Încă 3 zile și citesc volumul 2! Can you hear me S C R E A M I N G?♥

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasă recenzia! Mi-a plăcut mult cum ai povestit despre această carte sș, recunosc, m-ai combcon că trebuie sa o citesc și eu. 💕

    RăspundețiȘtergere
  4. M-ai convins sa o cumpar. Sper sa se ridice si la asteptarile mele !

    RăspundețiȘtergere