BOOKURIE sub formă de bookclub

 



              Fiecare cititor ajunge să-și vâneze evenimentele, o lansare de carte, meet-and-greet cu un autor, un club de carte, târguri de carte. În cazul meu, eu am vânat un club de carte.

              Sunt studentă în anul al III-lea, acum, și am tot fost înconjurată de evenimente literare – târguri, lansări și tot așa; însă, niciodată nu am reușit să găsesc și un club de carte (n.a unde se ascund cluburile de carte din Iași?).

Urmăream cluburi de carte din București, știu că la un moment dat voiam să particip la clubul organizat de Diana (@cartideiubit), dar drumurile către București nu erau așa de simple. Am avut o aventură acolo pentru Târgul de carte Gaudeamus (n.a evenimente cool de carte se petrec la București).

I-am cerut Dianei câteva sfaturi, deoarece nu știam cu ce se mănâncă un club de carte, voiam să trec marea singură și să iau de la zero totul.

              Am trecut peste planuri, peste ce și cum să arate edițiile unui club de carte, dar am stagnat o lună pentru că nu știam cum să pornesc. Atunci mi-am propus să-i contactez pe omuleții mei, persoane din Iași & persoane din blogosferă. La început am făcut un grup cu 10 persoane pe care le cunoșteam și pe care le aveam aproape, din cele 10 am rămas doar cu 3 persoane (eu fiind exclusă).

              Echipa cu care am început a fost alcătuită din Irina, Oana și Lavinia.




            Irina îmi este cea mai bună prietenă, pe care am cunoscut-o în facultate, amândouă împărtășim pasiunea pentru citit. Fiind prietene, comunicând zilnic a fost inevitabil să nu mă gândesc la ea atunci când vreau să dau startul unui proiect de genul.

Irina a răspuns pozitiv de la primele fragmențele și idei pe care i le-am trimis cu ce vreau să fac.

              Pe Oana o știu de la Filit, am găsit-o pe Instagram sub numele de book.lover24 și am aruncat o privire pe contul ei. Da, Oana este studentă la medicină – ai spune că nu are nicio relație cu cărțile (mi-am imaginat același lucru) – inițial eram sceptică cu privire la propunerea pe care urma să i-o fac (n.a cum un student de la medicină mi-ar accepta o propunere despre un club de carte?!), dar după o analiză asupra profilurilor de pe Instagram & Youtube am observat că este o iubitoare de cărți, promovează cititul și cărțile sunt o pasiune dezvoltată a ei.


Gândurile Oanei: În această comunitate a bookstagramului am descoperit o mulțime de persoane cu idei minunate, dar atunci când Alexandra a venit cu această propunere, a fost cu totul altceva. De mult timp voiam să inițiez și eu un astfel de proiect în Iași, dar mereu interveneau alte probleme și renunțam. Ea a venit cu ideea de a ne uni forțele mai multe persoane din Iași și iată unde am ajuns.

Încă de la început am fost foarte entuziasmată de această idee și după lungi discuții online, dar și offline, am ajuns la forma finală a clubului de carte. Încă de la primele anunțuri de pe conturile noastre personale ne-am bucurat de răspunsul pozitiv care a venit din partea cititorilor. Odată cu acest proiect am învățat o mulțime de lucruri noi, cum să editez în Canva, cum să pun diactritice pe un font care nu are, dar și cum să comunic mai clar informația pe care vreau să o transmit. Mă bucur foarte mult că reușim să ne coordonăm atât de frumos încât să oferim comunității un club de carte cu tot ce are nevoie.




              Lavinia are un alt trecut cu mine, ideile pe care le aveam eu asupra evenimentelor literare din Iași au pornit de la un Shop My Library (proiect făcut și dezvoltat de Andreea Chiuaru), îmi doream să aduc același concept și în Iași; dar nu am putut duce la bun sfârșit câteva detalii complicate. Lavinia știa de ideea mea, s-a oferit încă de pe atunci să mă ajute cu proiectul – așa am rămas în contact. După o lună de pauză, îmi vine ideea clubului de carte și îmi aduc aminte de Lav, o contactez și-mi răspunde imediat și cu entuziasm.

Gândurile Laviniei: Ideea clubului de carte Bookuria m-a încântat de la prima întâlnire oficială a fondatorilor. Ador să citesc cu cineva, să mă plâng cuiva și să mă ciondănesc cu cineva care împărtășește aceeași pasiune cu mine. Experiența #bookuria e una unică și ca fondator și ca participant.




              Avem echipă, avem planul în minte și dorința pe care dorim să o infiltrăm în Iași, de unde începem? Inside: Alexandra iubește ședințele. Exact! Am făcut o ședință fizică unde am dat startul creativității, ce înseamnă asta: nume, logo, imagine, design, rolurile fiecăruia. Ședința a fost pe 17 iulie 2019.


              După un brainstorming de vreo oră și ceva, printre băuturi și papanași, mi-a venit în minte numele de bucurie – inside dulciuri. Adăugăm cărți (book) și ajungem cu bookuria.

              Numele este unul simplu, mai jucăuș a fost la partea de design. Lavinia & Oana sunt fane Harry Potter așa că am adăugat această pasiune în logo – cu un strop de personalitate, originalul arătând în felul următor:

 


 

Când am postat pentru prima dată nu aveam o idee pentru viitoarele designuri, după prima ediție am stabilit să avem o culoare specifică – dedicată fiecărei ediții. Prezent: culoare este aleasă după diferite criterii acum: designul/culoare cărții, vibe-ul pe care-l exprimă cartea, sezonul în care ne aflăm (acestea fiind doar câteva criterii).

Mai jos vă las câteva modele pentru a înțelege:

 


              Prima ediție am avut-o pe 11 august 2019, spre fericirea noastră a fost o ediție fizică, prietenii de la Cafeneaua Noastră din Iași ne-au primit de fiecare dată când am putut ține fizic întâlnirile.

Spre surprinderea mea, cred că și a fetelor, am avut public, oamenii chiar au fost încântați de idee și au participat alături de noi. Pe parcursul celorlalte ediții oamenii s-au mai adunat, unii au rămas alături de noi la fiecare ediție.

              Cum arată un club de carte la noi în mediul fizic puteți vedea în imaginile de jos sau pe profilul nostru de Instagram:




 


 

              Cum pandemia ne-a atins și pe noi, cum nu am vrut să renunțăm la club – ne-am mutat în mediul on-lin și noi. Aici au intervenit modificări – jocuri, fără gustări și răcoritoare în mediul on-line (deși îi rugăm mereu pe cititori să vină cu ceașca de ceai sau cafea alături de noi), sunet și persoane. Persoanele au fost o schimbare plăcută în planul nostru.





              Noi aveam întâlnirile fizice – în Iași – deoarece aceasta a fost dorința mea, să avem un club al nostru, în orașul unde locuiesc, în mediul on-line aveam dedicată câte o postare pentru cei care necitesc din alte orașe – pentru că doream să fim alături și de alte persoane care nu pot participa fizic alături de noi.

              În contextul pandemiei schimbarea de la fizic la on-line ne-a bucurat foarte mult, îi vedeam și comunicam cu cei care erau alături de noi în social media, am cunoscut persoane noi, ne-au adus un vibe diferit și ne-au bucurat.


Vă las câteva păreri și de la oamenii care ni s-au alăturat fizic & dar și on-line:

Beatrice De mult timp îmi doresc să particip la un club de carte.

Sunt o cititoare amatoare, ador cărțile (deși nu apuc fizic să citesc extraordinar de mult), iar un club de carte m-ar fi motivat să îmi fac timp să citesc mai diversificat și măcar o carte pe lună.

O cunoșteam pe Alexandra din liceu și îi știam pasiunea pentru literatură, iar într-o zi am început să îi stalkeresc munca.

Când am descoperit Bookuria, am fost extrem de entuziasmată! Imediat mi-am cumpărat cartea pentru ediția care urma să aibă loc (pe vremea aceea fizic) și m-am apucat să citesc. Trebuie să recunosc că am întârziat la acea ediție doar pentru că mai avea câteva pagini de citit, dar nu puteam rata în niciun caz clubul! A fost o alegere foarte inspirată!

A trecut deja un an, iar Bookuria a devenit pentru mine un "loc" de suflet în care revin cu drag!  Fiecare ediție este diferită, muncită, bine gândită și plină de entuziasm din partea fetelor! Am ajuns să citesc genuri de cărți pe care nu credeam că le voi încerca vreodată, am descoperit cărți de suflet și oameni minunați! Odată ce participi la o Ediție Bookuria, cu siguranță vei participa și la următoarele, iar mereu vei fi întâmpinat ca acasă! Pe pagina de instagram grafică este foarte bine realizată și reușește să te introducă în povestea fiecărei ediții.

Ador oamenii care au pasiuni atât de mari încât se adună și construiesc pentru a le împărtăși și celorlalți. Așa a apărut Bookuria și pot spune că a ieșit extraordinar!


Ghanda aka Georgiana Vlădulescu | Jurnalul unei cititoare

În 2020, mi-am dorit să ajung la Iași măcar o dată, ca să pot participa la o ediție a clubului #bookuria. Până la urma, nu s-a întâmplat așa cum mă așteptam eu, dar de când fetele s-au mutat online, de fiecare dată când apuc să citesc romanul propus, particip cu mare drag. E multă energie pozititvă, se simte că e multă pasiune în spate și fetele încearcă de fiecare dată să ne țină în priză, cu jocuri și idei faine. Am ajuns să citesc un volum pe care nu credeam că-l voi citi vreodată numai ca să-l pot discuta la bookclub, așa că e clar că n-am decât cuvinte de laudă la adresa Bookuria. :)

 



Carina | Books in theForest

Particip la Bookuria încă de când se ținea fizic, la Iași, și am fost până acum la majoritatea edițiilor. Bookuria mi-a oferit ocazia să citesc cărți pe care nu le aveam în plan, dar care m-au surprins plăcut, dar și să interacționez cu cât mai mulți cititori. Am cunoscut persoane noi și am primit și multe recomandări de lectură. Nimic nu poate fi mai plăcut decât să dezbatem o carte până în cel mai mic detaliu, la club.


              Astăzi am ajuns la ediția cu numărul #10, alături de o comunitate devotată – iubitori de lectură, de parteneri ce și-au pus încrederea în noi, oameni de PR ce ne susțin și o imensă experiență

 

Noi suntem Fetele de la Bookuria!


You May Also Like

0 comentarii