Recenzie: Jurnalul unui Adam de Bogdan Marcu
Titlu:
Jurnalul unui Adam
Autor:
Bogdan Marcu
Categorie:
Beletristică
Sursă
foto: Jurnalul unui Adam
Cartea
a fost oferită de către editura bookzone.ro. Mulțumesc! ❤
Jurnalul unui Adam este prima carte citită de la
Bogdan Marcu (nu știu dacă are alte cărți publicate), dar nu prima carte de
genul pe care am citit-o. Nu aveam cine știe ce așteptări de la ea, dar deja de
pe la paginile 50-60 am simțit o dezamăgire...
Deși
cartea are 230 de pagini, aceasta se citește foarte ușor, într-o oră se termină.
În acest prim roman se vorbește din perspectiva unui anumit „Adam”, din câte am
înțeles autorul în sine; deși îl cheamă Bogdan, acesta explică din primele
rânduri de unde numele „Adam”: „Mi se spune Adam, deși nu mă cheamă așa. Știi de ce?
Pentru că toți bărbații sunt Adami, iar toate femeile Eve.”
Pentru
primele 100 de pagini, maxim, această carte chiar aducea a jurnalul, vorbea
despre evoluția personajului principal în raport cu viața sexuală, nu cu „sexul
frumos, cu femeile”, cum menționează cartea.
Cartea
este scrisă la persoana I și apreciez asta, deoarece aflii gândurile și
trăirile personajului din care perspectivă este scrisă cartea.
Pe
mine una m-a scârbit (poate puțin exagerat cuvântul, dar nu găsesc altul
acum)
modul de descriere a autorului în „momentele
intime” ale
lui Adam. Explicate într-un mod aiurit, pueril și absurd.
În
mare parte, în carte tot ce se descrie e viața intimă a lui Adam, cum învăță să
facă sex, cum toate fetele îl adoră și vor să facă sex cu el, cum nu iubește pe
nimeni, cum tipele din ultimul an de liceul vor să facă sex cu el, un boboc. Mai
sunt și fragmente unde rămâi tâmpit. Un puști de 14 ani îți explică câte-n lună
și în stele, despre viață și relațiile între oameni, despre viitor și
întreținerea unei femei-familii.
Într-un
final... după părerea mea, cartea poate avea o mai mare credibilitate dacă era
scrisă din perspectiva autorului, să reamintească memoriile din tinerețe și să
vorbească deschis despre ele și despre cum ar fi trebuit să facă și ce a simțit
atunci. Pentru mine credibilitatea acestui roman este nulă, inexistentă,
„Fluturi” la masculin, mai mult sex ce-i drept.
Nu am
știut niciodată de ce cărțile de genul primesc o asemenea importanță și de ce
se citesc așa des... Lumea caută numai cărți de genul. Există un nume specific
pentru cărțile acestea?
Totuși,
din pură curiozitate, vreau să citesc și volumul II, să văd ce poate să mai
scrie autorul... acum despre ce mai vorbește? Își găsește adevărata iubire?
p.s coperta chiar e frumoasă
17 comentarii
Si eu vreau cartea asta de ceva timp. Mi se pare foarte interesanta 😁
RăspundețiȘtergereCe carte faina, sigur o sa o iau si eu.😊
RăspundețiȘtergerePentru ca sexul vinde, de aceea se citesc astfel de carti. Ca dovada, comentariile de mai sus.
RăspundețiȘtergereMi se pare foarte amuzanta recenzia, nu ca este prost scrisa, ci doar amuzanta :)). Eu urmaream pagina pe Facebook, mi se pareau interesante citatele si toate cele, dar probabil puse cap la cap nu e asa reusita cartea. Fluturi nu ti-a placut?
RăspundețiȘtergereCred ca tipul are si blog, parca am mai citit cateva articole de-ale lui mi s-au parut catchy, dar de carte nu imi pot da cu parerea pentru ca nu am citit-o, vad ca nu te-a impresionat foarte tare.
RăspundețiȘtergerePare interesanta cartea.
RăspundețiȘtergereVaaaai! Extraordinara recenzie! Desi nu ai laudat nimic in afara de coperta, ma faci sa vreau sa o citesc sa vad daca chiar e asa slaba. Desi, viata intima a unui pusti de 14 ani nu e chiar genul de subiect care ma face curioasa mai ales ca e cum spui tu: "credibilitatea este nula, inexistenta", la 14 ani mai ales baieteii debiteaza orice...
RăspundețiȘtergereEram curioasa despre aceasta carte. Chiar eram pe punctul de a o comanda acum ceva vreme. Acum cred ca ma bucur ca nu am luat o atunci la impuls
RăspundețiȘtergereTe inteleg perfect. Cred ca aceste carti poarta numele de "Comercial"... Am observat o cerere mare pe piata in ultimii ani pentru astefel de carti cu tema sexuala. Numai cand ne gandim cat succes au avut cei cu filmele si cartile Fifty Shades...
RăspundețiȘtergereEu am citit-o. Nu e nu stiu ce carte complexă, însă nu pot sa spun ca mi-a displăcut. Vreau si Eu, totusi, să citesc vol 2, dar mi-e groază sa dau atatia bani pe el.
RăspundețiȘtergereEu nici nu am auzit de ea..la tine aflu pentru prima data! :D
RăspundețiȘtergereAm comandat cartea! Este nu sub asteptari ci si extrem de slaba! Cele 2 romanese citesc rapid in cca 2 ore jumatate, maxim 3 nu ai ce face! Nu apartin nici unui stil literar, este o relatare intr-o maniera naiva, neliterara a unor intamplari banale, fara inceput, sfarsit, actiune inchegata ...Nu este nici roman, nici nuvela, nici literatura erotica...pur si simplu simple relatari ..O carte foarte slaba!Daca volumul I mai are oaresice noutati, actiune cat de cat ceva nou, niste concluzii conturate si sistematizate, volumul 2 este o lalaiala a unei povesti care se vrea a fi de dragoste .Se sare rapid din tren in taxi , din taxi in ap si apoi in club cu o scurta iesire la mol .Studentul in anul 1 are suficienti bani incat sa topaie ca un iepuraz din taxi in taxi si din club in club .Prietena lui la fel ..Apoi apare sentimentul de vid sufletesc ..Toate femeile se arunca in patul lui Adam mai ceva ca in cel al unui star de cinema .Una nu il refuza decat dupa ce greseste ....in rest ...pare scrisa de un pusti de clasa a noua.Limbajul este suburban mentionandu-se fara perdea cuvinte jenante, fara sa avem Doamne fereste pretentia la figuri de stil .O carte sub nivelul celor de lectura in tren. Mult inferioara celor tip Sandra Brawn care aveau o actuune inchegata, personaje si in genere se puteau numi romane usoare.Succes la citit si sper sa va placa .
RăspundețiȘtergereCum spune cineva mai sus: Pentru ca sexul se vinde. Tind sa-i dau dreptate. Toate pustoaicele de liceu si, poate, gimnaziu se vor da in vant dupa ea, iar golul lor de carti citite va fi umplut de asemenea aiureli care nu aduc nimic nou cititorului. Ideea principala pentru care se vinde, un pic mai dezvoltata, este urmatoarea: Autorul ofera cititorului o cartea usor de citit, cu o povestea care nu poate starni controverse, daramite timpi de gandire pentru a te intreba "oare ce a vrut sa spun cu asta", de ce n-a actionat in urmatorul mod? Ce trasaturi definitorii are acest personaj? Ce incearca cartea sa transmita? Intrebarii atat de vagi in aparenta, dar totusi atat de complexe in realitatea, carora le poti gasi raspunsul doar cautand adanc in cotloanele mintii tale, lucru pe care gospodinele si fetele de liceu, principalii cumparatorii si citiori ai cartii, nu au timp sa-l faca.
RăspundețiȘtergereCărţi care nu se pot numi literatură. Depinde poate de grupul de cititori.eu sper sa nu fie foarte larg grupul.
RăspundețiȘtergereDe acord!
ȘtergereDa, in sfarsit cineva de aceeasi parere ca mine. Bine macar ca n.am cumparat cartile noi. Le.am luat la mana a doua si apoi le.am vandut mai departe. Fara sa citesc mai mult de 60 de pagini. Nu m.a impresionat cu nimic. Da, sexul vinde, dar pentru mine una si povestea conteaza. Dar isi face o reclama extraordinara ceea ce contribuie mult la vanzari. De exemplu eu cand am luat.o a venit cu o scrisoare cica scrisa de autor (ma intreb cine a scris.o de fapt) iar fata de la care le.am luat primise si niste cercei deci... cam asa e cu reclama.
RăspundețiȘtergereAm comandat toate cele 4 cărți ale autorului (nu stiu daca mai are si altele) din 2 motive: curiozitate si pentru ca erau la supra pret in oferta de pe facebook. Au fost o dezamăgire totală dupa cateva pagini. La începutul primului volum, prima iubita de 17 ani.Desi foarte tanara oferă niste lecții de viață demne de una care parca ar avea vreo 35. Stil simplu, plictisitor. Regret cumpararea lor.
RăspundețiȘtergere