INTERVIEW QUESTIONS - Radu Găvan (Neverland)

Radu Găvan s-a născut pe 29 decembrie 1978, la Bucureşti. La terminarea liceului se înscrie la Facultatea de Construcţii Bucureşti, pe care o abandonează însă în 2003, angajându-se ca agent imobiliar pentru a se putea întreţine. După doi ani dificili, care îi inspiră ulterior scrierea romanului Exorcizat, primeşte oferta de a lucra la agenţia de turism unde activează şi în prezent. În 2010 absolvă Facultatea de Psihologie. A publicat povestiri și articole în Revista de Suspans, Revista de Cultură Familia, Catchy și Arts United. Exorcizat, romanul său de debut, a fost publicat în 2014 la editura Herg Benet. În 2015 a primit Premiul Mircea Ciobanu pentru carte de debut. Locuieşte în Bucureşti, este căsătorit, are un băieţel.




Știu că Radu este un autor de la Editura Herg Benet , la fel ca și restul autorilor cărora le-am luat interviu până acum , dar mi-am dorit foarte mult să iau interviuri de la autori " puțin cunoscuți " și oameni de care nu am auzit așa de multe. Mi-a plăcut extrem de mult să vorbesc cu diferiți autori de la această editură.

Radu este unul dintre autori apăruți la Herg Benet și mi-a făcut extremă plăcere să schimb două vorbe cu el. 

Dacă vreți să-l cunoașteți mai bine pe Radu și autorul Radu Găvan , vă invit să citiți următoarele răspunsuri ale acestuia . Enjoy !


1. La ce vârstă ai început să scrii? 


Am început să scriu serios de prin 2012, odată cu Exorcizat. Înainte de asta mai scrisesem o nuvelă, dar acolo a fost un fel de antrenament, nu era ceva care să mă reprezinte, nu era literatură. Literatura adevărată e ceva ce scoţi din tine, ceva ce eşti, întuneric, lumină, ceva sincer.






2. Ce-ai simțit în momentul în care ți-ai văzut cartea publicată ?

M-am simţit bine, fireşte, dar acum mă gândesc că vizualizasem de atâtea ori imaginea înainte, de prea multe ori, iar rezultatul final nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor cumva. Aşa e cu fanteziile astea. Adevărul e că mi-am dorit enorm să public.

3.Te-ai gândit vreodată că vei ajunge să scri o carte?

Da , sigur ! Altfel nu ajungeam să o scriu , nu ?

4. Care este cel mai greu lucru în procesul de a scrie şi de a publica o carte?

Cel mai greu în procesul de scriere e atunci când nu scriu. În ceea ce priveşte publicatul - indiferenţa e duşmanul exterior principal, iar lipsa încrederii, cel interior. Vrei să ştii cum am publicat? N-am renunţat.


5. De ce scrii ?

Pentru că sunt masochist şi nu am găsit altă modalitate mai bună de a mă chinui. Glumesc. Sau nu. Scriu ca să mă simt bine. Scriu ca să las ceva în urmă. Scriu pentru că uneori îmi e teamă.

6. Menţionează, te rog, o carte (mai multe dacă preferi) care te-a influenţat ca scriitor. În ce mod te-a influenţat?

M-a impresionat felul în care a fost scris romanul lui Rawi Hage, Jocul lui De Niro. Există o muzicalitate, o sensibilitate extraordinară care se împleteşte cu realismul rece al evenimentelor descrise în carte. E un fel de muzică în scris, curge, intră în tine, te atinge şi rămâne în tine. Nu e nimic fals acolo, nimic forţat. E artă.


7. Care crezi că sunt părţile tale forte ca scriitor ? Şi ce slăbiciuni crezi că ai ?

Nu ştiu. Eu doar scriu, nu stau să mă analizez. Asta e treaba criticilor

8. Care este cea mai semnificativă lecţie pe care ai învăţat-o ca scriitor sau care sunt concluziile tale în privinţa scrisului ?

Că nu trebuie să mă grăbesc. Scrisul se petrece în cea mai mare parte în afara procesului propriu zis în care apeşi tastele sau strângi pixul între degete. Povestea creşte în mine, se schimbă, evoluează, e ca un copil. Graba mea poate duce la o naştere prematură sau chiar la pierderea poveştii. Concluziile se trag la sfârşit, iar eu mai am multe de făcut, multe de povestit şi multe de învăţat.


9. Ti-ai dorit dintotdeauna să fii scriitor? Ce rol a jucat literatura in viata ta?

Mi-am dorit întotdeauna să vorbesc fără să fiu întrerupt, să mă exprim liber. Ştii, eticheta asta e foarte frumoasă - scriitor. Sună bine să spui - Oh, eu sunt scriitor, da. Dar e doar o etichetă. Important e ce transmiţi. Literatura e prietenul acela de la care am de învăţat tot timpul şi care nu mă va dezamăgi vreodată.

10. Ce gen literar preferati si ce autor in mod special?

Îmi plac cărţile care mă ucid frumos. Nu contează genul. Îmi place Rawi Hage. Cartea lui reprezintă unul dintre motivele pentru care m-am apucat de scris şi pentru care scriu în continuare. Mi-ar plăcea să-i pot spune asta într-o zi.

Rawi Hage

11. Cum ai descrie în câteva cuvinte mesajul cărţii tale , *Neverland*?

 Nu există iubire mai disperată decât cea a unui părinte.

 12. La ce carte lucrezi în prezent şi când va fi ea lansată?

Scriu tot roman, are un titlu, dar nu ştiu dacă e cel final, aşa că nu-l spun deocamdată. Nu ştiu dacă va fi gata anul acesta, dar nu mă grăbesc. Unii cititori îmi spun că aşteaptă cu nerăbdare următoarea carte, mă întreabă când e gata, când apare, şi, crede-mă, aceasta este una dintre cele mai frumoase întrebări, pentru că este extraordinar să ştii că oamenii doresc să te citească, pe de altă parte însă este şi periculoasă, pentru că te poate face să accelerezi atunci când nu e cazul, iar asta poate fi fatal pentru cartea ta. Fiecare lucru trebuie făcut la timpul lui.

13. De ce cartea se numește * Neverland * ?

Neverland este simbolul copilăriei eterne, al copilăriei fericite. Nu ştiu dacă există ceva mai sfâşietor pe lumea asta decât un părinte care îşi priveşte copilul şi ştie că e nefericit. Neverland este un ideal. E locul în care fiecare copil e fericit.

14. Care este mesajul tău pentru cititorii carţii Neverland? Şi celor care citesc acest articol?

Vă mulţumesc pentru că mi-aţi citit cartea. Vă sunt recunoscător, chiar sunt. E un lucru aşa frumos, cineva care îţi oferă timpul său, un dar atât de preţios.

Iar pentru cei care au ajuns până la sfârşitul interviului - Felicitări, aveţi o răbdare de fier!


Acesta a fost Radu , scriitorul Radu Găvan , sunt curioasă câți dintre voi ați citit tot de aici , câți ați mai rămas până la sfârșitul interviului.

Pe viitor , cred că voi pune mai puține întrebări , pentru a nu vă plictisi. Știți ce zic ? Scurt și la obiect !

Acum vreau să vă întreb pe voi , ce autori ați vrea să mai cunoașteți ? Vă voi asculta sugestiile și voi încerca să iau legătura cu diferiți autori (pe cât se poate) . Vă aștept sugestiile în comentarii și MULȚUMESC pentru că mă susțineți !

Aici îl găsiți pe Radu:



MULȚUMESC !


You May Also Like

2 comentarii

  1. De acest scriitor am citit "Exorcizat" si mi-a placut mult. Sper sa reusesc sa mai citesc si alte carti de-ale sale.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acest scriitor am citit "Exorcizat" si mi-a placut mult. Sper sa reusesc sa mai citesc si alte carti de-ale sale.

    RăspundețiȘtergere