INTERVIEW QUESTIONS - Cristina Frîncu aka Rocko Zaur ( Vrum-vrum )









” Am 26 de dinți și nici nu-mi trebuie mai mulți cînd râd.
La cinci ani am scris lăbărțat un roman de trei pagini. Era cu niște teroriști care atacau aprozarul. În 2015 am scris "Verdict: Cărțuire!", un e-book cu recenzii fără fițe, împletite în povestea unei bibliotecare cu apucături bizare. Apoi am publicat romanul "Vrum-vrum", cîștigător la concursul de debut organizat de editura Adenium. "Vrum-vrum" este singurul roman în care apar, pentru prima dată concomitent, Johnny Depp, o motocicletă decupată din hârtie, o pisică rîrîită și niște becuri. Și pentru că mi-am dat demisia de la uzină, iar timpul parcă a trecut de partea mea, în 2016 am publicat un alt e-book, cu povestiri care conțin dragoste retrasă la timp, pinguini pe creier și concentrație mare de alcool.
Probabil nu s-ar fi întîmplat nimic din toate astea dacă aș fi avut mai mulți dinți, dar asta n-o voi ști niciodată.”


Avem marea plăcere și onoare să găzduim un interviu delicios cu Cristina Frîncu aka Rocko Zaur, autoarea romanului Vrum-vrum, câștigător al Concursului de Debut „Adenium START”.

Să trecem direct la întrebări!

1. La ce varstă ai început să scrii?

Nu știu exact câți ani aveam când am învățat cam cu forța să scriu, dar știu sigur că, timp de un an înainte de a merge la școală, a trebuit să țin un fel de jurnal, doar că se numea Planificarea Zilnică sau ceva de genul ăsta. Așa e când unul dintre părinți este mare fan al ordinii și disciplinei. Oricum, dacă tot aveam agenda aia, era mică și neagră, foarte faină, am scris și un roman, lăbărțat pe trei pagini, dar cred că era format din maxim patru propoziții, mult suspans, niște teroriști și un aprozar.

2. Ce ai simtit în momentul în care ti-ai văzut cartea publicată?

Când mi-am luat pentru prima dată plodul publicat în brațe, la Gaudeamus, nu am simțit cine știe ce. Asta pentru că sunt o bestie fără suflet, sau pentru că deja plânsesem și mă bucurasem și chirăisem de fericire câteva luni, îmi consumasem toată sensibilitatea. Am primit publicarea cărții cu un altfel de entuziasm decât cel cu care primisem vestea că am câștigat concursul Adenium Start la categoria proză, unul mai molcom, cred.



3. Te-ai gândit vreodată că vei ajunge să scrii o carte?

Nu e chiar greu să scrii o carte, pui cuvintele unul după celălalt și gata. Tărășenia complicată e să scrii o carte măcar citibilă, dacă nu pe placul cât mai multor oameni, sau una care să schimbe vieți. Nu știu dacă voi reuși vreodată să fac asta.



4. Care este cel mai greu lucru în procesul de a scrie ?Și de a publica o carte?

Despre publicarea cărții nu ți-aș putea spune nimic, că nu-s editură. Cât despre scris, cel mai greu e să-ți înfigi curu-n scaun pentru câteva ore zilnic și să scrii. Uneori pare imposibil.


5. De ce scrii ?

Am pe dinăuntru o mulțime de omuleți care se agită și fac iureș, vociferează și mă tulbură. Trebuie să le ofer distracții, așa că le scriu. Dacă m-aș mulțumi doar să le vorbesc, lumea ar spune că sunt nebună și că vorbesc singură, în loc să vorbesc cu ea, cu lumea. Așa că m-am obișnuit să le scriu omuleților din cap tot felul de chestii, de ceva vreme văd că au început să se implice și ei în proces, probabil de aceea câteodată nu mai înțelege nimeni nimic din ce scriu.


6. Menţionează, te rog, o carte (mai multe dacă preferi) care te-a influenţat ca scriitor. În ce mod te-a influenţat?

Știi că ar fi imposibil să mă rezum la o singură carte, iar dacă mă lași să menționez mai multe, mai degrabă îmi pozez biblioteca și-ți arăt. Hai să zicem așa. Povestirile lui Bukowski m-au învățat nerușinarea inocentă, iar povestirile lui Barthelme și prozele lui Urmuz mi-au destupat urechile, lăsând cale liberă armatei de pinguini a Absurdului.



7. Care crezi că sunt părţile tale forte ca scriitor ? Şi ce slăbiciuni crezi că ai ?

Ultima dată când m-a întrebat cineva așa ceva, despre slăbiciuni și calități, am sfârșit angajată în bancă.

8. Care este cea mai semnificativă lecţie pe care ai învăţat-o ca scriitor sau care sunt concluziile tale în privinţa scrisului ?

Concluzii nu am, dacă o să-mi permit vreodată să trag concluzii în privința scrisului, o să-mi trag și-un șut în cur. Îmi pare rău că o să ocolesc și răspunsul ăsta, dar n-am ce face. Pot doar să-ți spun că scrisul mă ajută să trăiesc.

9. Ti-ai dorit dintotdeauna să fii scriitoare? Ce rol a jucat literatura in viata ta?

Se pare că da, mi-am dorit și încă îmi doresc să fiu scriitoare, deși nu prea-mi amintesc de ce mi-a cășunat ideea asta. Bine măcar că pot s-o localizez în timp.  Credeam că e o obsesie relativ recentă, de prin facultate, dar am dat acum câțiva ani peste niște scrisori vechi, din liceu. Atunci corespondam cu tot felul de indivizi, fani Formula 1, și într-una din ele cineva îmi ura să-mi îndeplinesc visul de a ajunge scriitoare. Hm, deci încă de-atunci aveam piticul ăsta pe creier, bună treabă. Apoi mi-am amintit că în generală, citind Old Surehand, de Karl May, m-a scos din sărite absența oricărui personaj feminin, așa că am început să rescriu cartea, introducând-o pe Kitty Fox, o cowgirl curajoasă. Aha, deci din școala generală voiam să fiu scriitoare. Și tot așa, până la romanul de trei pagini scrise lăbărțat la 5-6 ani.
În ce privește literatura, ce să zic, mi-a fost cea mai bună prietenă. Cel mai mult îmi place să stau cu literatura pe canapea, să bem cafea și să ne povestim toate celea.

10. Ce gen literar preferati si ce autor in mod special?

Dom le, mie îmi place orice gen literar și orice autor, atâta timp cât știe să mă atingă unde și cum trebuie. E ca la sex. Bine, nu chiar orice autor, nu-mi plac leșinații, siropoșii, fițoșii, banalii, cumințeii.
Dacă e să fac o listă de autori, totuși, aș zice (nu musai în ordinea asta) așa. Mmm, Bukowski, Muriel Spark, Nabokov, Bulgakov, Urmuz, Ilarie Voronca, Gellu Naum, Vonnegut, Daniil Harms, Matei Florian, Steinbeck, J.K. Rowling, Tolkien, Stephen King.

11. Cum ai descrie in cateva cuvinte mesajul cărtii tale , *Vrum-Vrum*?

Uneori, Johnny Depp poate fi găsit în copaci, așa că nu strică să-ți mai iei privirea de la drum, din când în când.



12. La ce carte lucrezi in prezent si cand va fi ea lansată?

Dacă-ți spun, va trebui să mă țin de cuvânt și chiar să scriu cartea, ca să nu spui că-s neserioasă.  Mai bine îți spun despre celelalte două cărțulii plodite de mine, Verdict Cărțuire și Nu mă vezi?! Că sunt?! Nebună?!. Ambele eBook-uri  pot fi descărcate de pe Google Play și iTunes. Cărțuirea este de fapt o adunătură de recenzii amuzante, împletite în povestea unei bibliotecare cu apucături bizare, iar Nebuna este un volum de povestiri cu dragoste retrasă la timp, pinguini pe creier și concentrație mare de alcool.

13. De ce cartea se numeste *Vrum-Vrum* ?

Pentru că dacă nu faci vrum-vrum nu ajungi nicăieri.



14. Care este mesajul tau pentru cititorii cartii Vrum-Vrum ?Si celor care citesc acest articol ?

Dacă-ți iei chiloții pe dos se schimbă vremea. Singurul mod prin care poți anula efectul chiloților luați pe dos este să te încalți cu ciorapi desperecheați, doar așa poți salva lumea.

Well done , am vorbit și cu Rocko Zaur ! Cred că este a doua mea autoare preferată de până acum !

Nu știu dacă ați vorbit vreodată cu ea să vedeți cum scrie , omg ! 
Aș vrea super mult să o văd făcând booktube sau orice , numai să vorbească , să-i aud accentul și cuvintele pe care le folosește ♥ !


Aici o găsiți pe Rocko Zaur:





MULȚUMESC !

You May Also Like

2 comentarii

  1. Cristina are o personalitate aparte si chiar o invidiez pentru asta. M-am amuzat copios citind interviul acesta. Am si eu cartea "Vrum-vrum" si sper sa reusesc sa ma apuc de ea curand.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristina are o personalitate aparte si chiar o invidiez pentru asta. M-am amuzat copios citind interviul acesta. Am si eu cartea "Vrum-vrum" si sper sa reusesc sa ma apuc de ea curand.

    RăspundețiȘtergere