Recenzie: ” Altfel...și totuși Alice” - Lisa Genova

Titlu: Altfel...și totuși Alice

Autor: Lisa Genova

An apariție: 2015

Categorie: Literatură contemporană

Nr. pagini: 314

Editura: Trei






Descriere:


Alice Howland se mândrește cu viața pe care a muncit din greu să și-o construiască.

La cincizeci de ani, ține prelegeri de psihologie cognitivă la Harvard, fiind recunoscută internațional pentru teoriile sale inovatoare din domeniul psiholingvisticii. Are un soț cu o carieră strălucită și trei copii adulți.

Când începe să devină tot mai dezorientată și să uite lucruri, un diagnostic cumplit îi schimbă viața – și relația cu propria familie și cu lumea – pentru totdeauna.


Emoționant și zguduitor, Altfel... și totuși Alice înfățișează destinul tragic al unui om care se confruntă cu instalarea timpurie a bolii Alzheimer și suferința imensă pe care aceasta o provoacă.

Părerea mea:


După ce citești ” Altfel...și totuși Alice”, îți vine să te ridici și să le spui tuturor: Trebuie să citiți cartea asta !


În esență, este despre a nu te da bătut și a nu renunța niciodată.

Bun, am să vă spun cum am dat peste o carte genială. Inițial nu știam despre ce este vorba, deoarece nu citesc niciodată descrierea. Îmi place coperta, o cumpăr. Știu că este aiurea, dar pe viitor nu o să mai fac asta, deoarece am prea multe cărți în bibliotecă care abia merită ” 1 tigru” .

Am început să citesc primele 50 de pagini și într-o seară am zis să mă uit și la film. Filmul începea cu ziua de naștere a lui Alice, ceea ce până la ziua ei au fost câteva întâmplări, care meritau să apară și în carte. Tocmai de asta nu-mi plac filmele care se iau după cărți. Niciodată nu sunt aceleași detalii.

Să lăsăm filmul acum și să vă spun despre carte, că doar asta ne interesează.

În prim plan se află Alice Howland, o femeie de 50 de ani, care ține cursuri despre psihologia cognitivă la Harvard. În primele pagini , ni se prezintă viața ei, tot ce se întâmplă cu ea zi de zi. Orele pe care le petrece cu studenții.


Îmi place foarte mult cum este scrisă cartea, stilul autoarei îmi place. Prezintă fiecare detaliu și ne pune și pe noi să parcurgem aceste momente împreună cu personajul.
După cum spune și în descriere , Alice se va confrunta cu boala ” Alzheimer ”, autoarea nu trece direct la această idee finală. Autoarea detaliază foarte mult până la boala cu pricina, Alice trece prin multe până să afle ce se întâmplă cu ea. Ea nici nu se gândea că starea ei de sănătate este atât de gravă.

Să fiu sinceră, aceasta este prima carte pe care o care are în prim-plan boala ” Alzheimer ”.

Portetrul lui Alice este conturat cu meticulozitate, apare fiecare aspect al acesteia, fiecare umră pe chipul ei după ce este diagnosticată cu ” Alzheimer ”, ne arată cum o viață de succes degardează, la o viață aproape terminată , sfârșită.

Mi-a plăcut foarte mult la Alice , că a acceptat ușor această veste , deși cred că sentimentul de frică din interiorul ei bătea destul de puternic. 
Alice este la început personajul acela tipic , neintresant. Cumva personajul acela comun...cu o viață de succes , o familie perfectă : un soț iubitor împreună cu cei 3 copii cu cariere de succes. Alice este persoana aceea respectată de toți , știe mereu cum să acționeze , în cele mai dese cazuri este calmă și știe cum trebuie să procedeze. De aceea și acceptă cu „ ușurință ” diagnoticul ei. Mi s-a părut mult mai afectat soțul ei de această boală , încercând să nu creadă asta , nu voia să accepte că soția ei suferă de așa ceva/ Acesta încercând în zadar să caute să caute informații utile , crezând că doctorii au greșit.

” Nu suport să văd cum nu știi să te îmbraci sau să pornești televizorul. Dacă sunt la laborator, nu sunt nevoit să te văd lipind post-it-uri pe toate dulapurile și pe toate ușile. Pur și simplu nu pot sta acasă să privesc cum ești tot mai rău. Mă omoară lucrul ăsta. ”


Alice se transformă dintr-un om de succes , într-un pacient slab care are nevoie de ajutorul cuiva.


Romanul este plin de emoție și efectiv îți intră sub piele. La începutul cărții, Alice îți este prezentată ca un om sănătos și ajungi să îi îndrăgești personalitatea puternică imediat. Astfel, urmărind lupta ei cu boala, nu ai cum să rămâi indiferent. Fiecare episod care îți arată că starea lui Alice se înrăutățește te marchează și te emoționează. 

Deși cartea pare tristă , merită citită. Mai ales cum scrie Lisa Genova , uimitor ! Detaliază foarte frumos , folosește diferiți termeni biologici/psihologici și desigur merită toate laudele pentru carte!

Aș vrea să vă spun mai multe , dar nu am în cap decât acțiunile care se petrec în carte și nu vreau să dau spoilere. Doar citiți-o ! NU este o pierdere de timp , o să vă placă nespus !

Mi-a plăcut foarte mult secțiunea ” Știați că..? ” de pe blog-ul Gânduri despre cărți și aș vrea să introduc și eu acest lucru , pentru a vă atrage atenția asupra cărții și să vă fac mai curioși. ( Sper să nu se supere , Roxi ).

Știați că...?


*    Un contact vizual mai lung de șase secunde fără a-ți întoarce privirea sau fără a clipi indică fie dorința de relații sexuale, fie de crimă.

*    Testele pe animale au adus argumente solide care sugerează că activitatea fizică în sine poate încetini acumularea de amilo-beta și declinul cognitiv.

*    În Statele Unite există un număr aproximativ de cinci sute de mii de persoane cu boala Alzheimer cu debut precoce. Instalarea precoce se definește ca Alzheimer sub vârsta de șaizeci și cinci de ani. Simptomele pot apărea în jurul vârstei de treizeci-patruzeci de ani.


*    Aproape jumătate dintre pacienții cu Alzheimer au halucinații auditive și vizuale.


Dacă sunteți interesați de acest subiect, puteți intra pe site-ul Alzheimer's Association , unde găsiți informații și puteți face donații sau ​aici, dacă vreți să vă documentați despre studiile clinice în desfășurare pentru acești pacienți.




Dacă ați citit cartea , puteți viziona și filmul...iar cei care nu ați citit încă cartea , vă spun să nu apucați să vă uitați la film...după ucm știți și voi...cartea bate filmul. 





Eu mereu ascult melodii când citesc , o singură melodie și cum aud melodia respectivă mă duce cu gândul la cartea respectivă.

Deci melodia pe care am ascultat-o a fost:





RATING:


Dacă vreți să comandați cartea , o găsiți aici ( cu discount 31%) , pe site-ul librăriei și anticariatului Târgul Cărții.

Vreau să le mulțumesc enorm celor de la Târgul Cărții pentru că mi-au oferit această carte minunată și vă sugerez să comandați și voi de la ei , deoarece au niște prețuri super , la orice fel de carte!




You May Also Like

10 comentarii

  1. Vaaii, ce mă bucur că ți-a plăcut și ție cartea! E într-adevăr o carte emoționantă și n-ai cum să rămâi pasiv la ea, mai ales că e și atât de bine scrisă. Dacă ți-a plăcut subiectul ăsta, cu boala "Alzheimer", îți recomand și "Înainte să adorm" - cartea asta mi s-a părut chiar și mai bună, fiind foarte captivantă și lăsându-te cu gura căscată. Crede-mă, merită!
    Hihii, sigur că nu m-am supărat că ai pus acea secțiune, ba chiar mă bucur pentru că așa ajunge informația la mai multe persoane. :D
    Lecturi frumoase în continuare și o zi însorităă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ” Înainte să adorm ” , ajunge direct în TBR ♥
      Mulțumesc de recomandare și de gândurile frumoase pe care mi le transmiți mereu. Pur și simplu îmi dai o stare de bine , când văd că-i place cuiva , câtuși de puțin ce fac.

      Mulțumesc pentru că m-ai lăsat să folosesc și eu acea secțiune ♥
      Vacanță frumoasă :#

      Ștergere
  2. Cartea e minunată, am adorat-o de la început până la sfârșit! :) E interesant, de altfel, și dacă ești pasionat de anatomie, de boli, chestii de acest gen. :) Frumos blog.
    PS. Nu vreau să te simți ofensat(ă), dar nu se lasă, de obicei, spațiu între virgulă și cuvânt. Lași spațiu doar după virgulă. Îți spun asta doar pentru că văd potențialul postărilor tale, nu pentru a jingi - Doamne ferește!
    Lecturi cât mai frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, nu este nicio problemă. Sunt fată, deci ofensată. Voi avea grijă pe viitor, deci nu voi mai greși acest lucru.
      Îmi place partea aceasta, cu bolile, doar că nu mă mai pot îndrepta spre medicină, chiar dacă aș putea să tai o persoană fără milă (mă refer la chirurg, să nu se înțeleagă altceva :)) ). Sper să fiu pe viitor un psiholog de succes.
      Mulțumesc de sfat și de apreciere, contează mult !

      Ștergere
    2. Mă bucur enoooorm cî nu te-ai simțit jignită! Îți ador blogul și te urmăresc cu mare, mare drag :)

      Ștergere
  3. Am auzit foarte multe lucruri bune despre această carte şi chiar m-ai convins prin recenzia ta să o citesc! Sună aşa bineee!
    Pupici! Lecturi frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o carte superbă, mă bucur că ți-am stârnit curiozitatea, o să postez în august câteva recenzii frumoase și am mai găsit o carte de la Editura Trei, super!!

      Ștergere
  4. Eu nu am vazut filmul si ma bucur ca nu am facut-o pentru ca asa nu voi strica frumusetea lecturii. Sunt extrem de curioasa in privinta cartii. Sper sa reusesc sa o citesc in curand.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu am citit cartea si nici nu am vazut filmul, ceea ce e bine, pe de o parte, fiindca vreau intai sa citesc cartea, sa vad cum este, apoi filmul si compar.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu am citit cartea si nici nu am vazut filmul, ceea ce e bine, pe de o parte, fiindca vreau intai sa citesc cartea, sa vad cum este, apoi filmul si compar.

    RăspundețiȘtergere