Recenzie: „Îngeri căzuți” de Susan EE

Titlu: Îngeri căzuți

Autor: Susan EE

Dată apariție: mai 2016

Categorie: Ficțiune/Adolescenți

Nr.pagini: 344

Editură: Trei






Au trecut șase săptămâni de când Îngerii Apocalipsei au coborât pe Pământ pentru a distruge lumea modernă. Bandele de răufăcători sunt stăpânii zilei, iar spaima și superstițiile cei ai nopții.Când îngerii războinici răpesc o fetiță neajutorată, sora ei Penryn, în vârstă de șaptesprezece ani, e hotărâtă să facă orice să o salveze.Orice, în afară de a încheia un pact cu un înger inamic.Împreună cu Raffe, un luptător rănit și fără aripi, pe care îl salvează, Penryn pornește într-o călătorie plină de pericole pentru a-și regăsi sora și în timpul căreia cei doi protagoniști trebuie să se sprijine unul pe celălalt ca să poată supraviețui.










Să citesc acest roman a fost pentru mine o dezlegare totală de realitate și de tot ceea ce mă încojoară. Cărțile S.F. nu sunt principalul meu mod de distracție de aceea se poate spune că am ieșit puțin din zona mea de confort însă spre surprinderea mea nu mi-a displăcut deloc. Cuprinsul romanului este foarte bine gândit și foarte surprinzător; e precum o mâncare foarte gustoasă în care s-au introdus treptat diferite ingrediente spre o face mai savuroasă; romanul are câte un pic din toate:acțiune,dramă, suspans, comedie, dragoste, frică, ceea ce-l face foarte delicios dar și foarte ușor de digerat.


Îngeri căzuti" prezintă conflictele ce au loc în jurul lui Penryn, dar și în sufletul ei. Aceasta trăiește într-o epocă în care oamenii supraviețuiesc în condiții primitive, în care mâncarea reprezintă un lux și viața ți se poate termina la o singură fâlfâire de aripă; iar toate acestea se petrec sub dominația îngerilor cu care, forțată de împrejurimi, este nevoită să se alieze.


Gărzile clatină din cap la aproape toți cei care solicită să intre. Din când în când, câte o femeie sau un grup de femei refuză să se retragă după ce au fost respinse și aleg în schimb să implore sau să izbucnească în lacrimi. Îngerii nu par să fie impresionați.




ACȚIUNEA:

Prima parte a romanului se petrece în California, mai precis în Silicon Valley locul unde Penryn asistă la lupta îngerilor și unde îl salvează pe Raffe din ghearele morții, apoi acțiunea se mută treptat spre o tabară ascunsă adânc în pădure cu scopul de a ataca fortăreața îngerilor și de a elibera planeta de sub asediul lor; după ce reușesc să evadeaze cei doi protagoniști se îndreaptă spre sediul îngerilor din San Francisco ținta lor finală și locul unde s-ar presupune că sunt duși și ținuți copiii răpiți și unde lui Raffe i s-ar putea coase aripile. Însă totul ia o întorsătură neașteptată astfel încât niciunul dintre ei nu primește exact ceea ce caută cu atâta disperare.


PERSONAJELE:

Penryn este tipul de personaj foarte îndrăgit de mine, isteață și independentă, dar trebuie să recunosc că la început încăpățânarea ei și faptul că se expunea atât de des în fața pericolelor e posibil să mă fi făcut să devin ușor geloasă, având în vedere că singurul lucru pe care îl pot numi periculos în viața mea ar fi să îmi tai degetul în timpul curățării unui măr. Însă, citind, filă cu filă a reușit cumva să-mi ajungă la inimă prin simplele ei gesturi de bunătate și îngăduință, care la vremea aceea cel mai probabil ar fi adus după ele doar propria sa decădere;  Altruismul și iubirea purtată pentru surioara sa m-au înduioșat foarte tare, însă modul în care a reacționat la vederea noii înfățișări a lui Paige m-au făcut să-mi dea cu adevărat lacrimile.


Este un personaj foarte imprevizibil și spontan. 

Așa că, în schimb, iau aripile și cheia de la lanțul îngerului, îndes cheia în buzunarul blugilor și despachetez repede aripile. Singura mea speranță este că teama și dorința de autoconservare a intrușilor să-mi vină în ajutor. Înainte ca partea prudentă a minții mele să mă poată trage de mânecă și să-mi spună cât de periculos este, alerg pe coridorul obscur unde lumina lunii este destul de puternică încât să-mi reliefeze conturul, dar nu atât încât să dezvăluie lucrurile în detaliu.



Mă mișc în semicerc în jurul lor,ca într-un dans, până când individul aflat mai aproape de mine ajunge să fie în calea celorlalți doi. Este nevoie doar de o secundă ca ei să iasă din spatele amicului lor, însă mie îmi e de ajuns atât pentru a-i aplica un șut între vintre."

Raffe, un înger frumos și cuceritor, care timp de mii de secole a trăit izolat de cetele îngerilor vânând nefilimii, copiii ce au urmat drept rezutat al împerecherii îngerilor cu fiicele omului, ajunge să se alieze cu o ființă umană, considerată neajutorată și demnă de milă, dar care îi demonstrează că speranța și dorința de a o salva pe Paige fac din Penryn o adevărată războinică; ceea ce distruge imaginea deplorabilă avută de Raffe asupra oamenilor sau cel puțin a unora dintre ei.


 N-aș putea afirma că ceea ce stă la baza relației dintre Penryn și Raffe ar fi însuși o dragoste înflăcărată. Atmosfera creată între cei doi mereu m-a amuzat și m-a relaxat prin replicile sarcastice și pline de ironie pe care și le serveau sau momentele când aproape s-ar fi ucis între ei; consier că acestea m-au făcut să privesc dintr-o altă perspectivă relația de iubire mereu prezentă între protagoniști. Au existat momente de tandrețe dar foarte puține și de cele mai multe ori dezamăgitoare, însă acest lucru nu m-a împiedicat să gust în continuare din savoarea cărții (eu fiind de altfel o romantică incurabilă).


În concluzie, „Îngeri căzuți" este un roman plin de acțiune și surprinzător, care te va face mereu să te gândești la continuarea acțiunii, îți va obliga subconștientul să își pună o mie și una de întrebări, te va face chiar și după două săptămâni de la terminarea lecturii să-ți aduci aminte de replicile dintre Raffe și Penryn, despre lumea postapocaliptică a îngerilor și poate, poate vei spune înainte de culcare o rugăciune că editura TREI, editura de care aparține și romanul mai sus prezentat, să se îndure și să traducă și volumele următoare.



RATING:



Cartea „Îngeri căzuți” de Susan EE a fost oferită de către librăria și anticariatul târgulcărții.ro pentru recenzie. Cartea poate fi comandată de pe site-ul lor. Pentru a afla mai multe despre Târgul Cărții îi puteți urmări și pe pagina de facebook, ca să știți tot ce e nou!


Omul care nu citește nu e cu nimic mai presus decât cel care nu știe să citească.


You May Also Like

3 comentarii

  1. Foarte frumoasă recenzia 😍. Mă apuc si eu de ea când am timp.😘 Hai că e frumos și SF. 😂 Lecturi frumoase Tigruț.

    RăspundețiȘtergere