Recenzie: „Înainte de cădere” de Noah Hawley



Autor: Noah Hawley


Dată apariție: octombrie 2016


Categorie: Ficțiune/Literatură contemporană


Nr. pagini: 432


Editură: Nemira





Într-o seară cețoasă de vară, unsprezece oameni se îmbarcă într-un avion cu destinația New York. Peste șaisprezece minute, se întâmplă catastrofa: aeronava se prăbușește în ocean. Singurii supravețuitori sunt un pictor și un băiețel de patru ani, dintr-o familie de bogătași.
Înainte de cădere plonjează în viețile pasagerilor dispăruți. Coincidențe ciudate indică conspirație. A fost voia destinului să dispară atâția oameni influenți? Sau a fost o mână criminală?
Autoritățile vor să afle adevărul, iar cei care au supravețuit devin protagoniștii unei relații de o mare fragilitate, într-un roman uimitor, care vorbește despre soarta și mai ales despre legăturile dintre oameni.







Cartea spune povestea celor doi supravețuitori ai avionului particulat prăbușit în ocean într-o seară cețoasă de vară.
Scott Burroughs, un pictor talentat, este invitat de Maggie Bateman să călătorească la New York, cu un avion privat, în urma unei discuții cu aceasta în piață.

Ajunge în aeroport în momentul în care avionul se pregătește să decoleze. Fiind pentru prima dată când merge cu un avion particular, este surprins de luxul și confortul aeronavei, ca și cum pentru oamenii cu un nivel de trai mult peste medie, avionul ar reprezenta o a doua casă.

După 16 minute de la decolare, într-un haos de valuri și zgomote, Scott realizează că avionul este prăbușit în ocean.



„Se ridică la suprafață urlând. E noapte. Apa sărată îi arde ochii. În jurul lui, flăcări de un portocaliu sinistru biciuie apa.A luat foc oceanu, îsi spune el, dând istinctiv din picioare.Și imediat, după o clipă de șoc și de derută:S-a prăbușit avionul.”




Se uita cu disperare în jurul lui încercând să înțeleagă ce s-a întâmplat, însă amintirile refuză să-i apară.

În momentul în care pictorul realizează că doar el și băiatul cel mic al familiei Bateman, JJ, supravețuiesc teribilului accident, începe să-și facă planuri cum să ajungă la mal în siguranță.




În ciuda rănii din umărul drept, a vârstei de 42 de ani, a curenților puternici și a faptului că nu știe în ce parte să pornească să înoate, Scott este decis să nu se dea bătut și să continue să lupte până la capătul puterilor.


„Însă în mintea lui barca nu exista. Nu existau nici curenții oceanului. Nu exista nici un rechin.Nu exista decât propria voință.”




Își ia răspunderea că va salva viața băiatului, amintindu-și fragmente din propria copilărie, dar mai ales că datoria idolului său, Jack LaLanne, a învățat să aibă principii sănătoase de viața care-l ajuta în momentele cheie.

„Întreabă-i pe ăia care participă la trialton, va spune el mai târziu , dacă posibilu are limite. Limita este numai aici (și face un semn spre cap). Între urechi trebuie să te antrenezi. Mușchii n-au minte. Așa că trebuie să-i educi tu.”



După ore de înotat prin apa rece, reușește într-un final să ajungă la mal împreună cu JJ, oboseala punând stăpânire pe ei.


Ceea ce pentru Scott, la început, părea o călătorie plăcută, într-un avion privat („ce l-a surprins cel mai mult a fost nu faptul că și-a putut întinde în voie picioarele sau barul execelent aprovizionat, ci personalizarea decorului”) se termină dezastruos pentru toți pasagerii: majoritatea mor, iar cei doi supravețuitori se vor simți mereu legați de această tragedie și de cei pe care i-au pierdut.



„Înainte de cădere” este o carte care pune în lumină misterele vieții omenești, marea întrebare fiind: A fost voia destinului sau o mână criminală?
 Puteți afla doar dacă citiți cartea!

🌊Vă las câteva citate:






Cartea „Înainte de cădere” de Noah Hawley a fost oferită de către Editura Nemira pentru recenzie. Cartea poate fi comandată de pe site-ul lor. Pentru a afla mai multe despre Editura Nemira îi puteți urmări și pe pagina de facebook, ca să știți tot ce e nou!

P.S Cartea a câștigat Goodreads Choice Award Nominee for Mystery & Thriller (2016)!
P.P.S O găsiți la reducere de 45% (24,74 lei preț total) pe site-ul celor de la Nemira! 


You May Also Like

18 comentarii

  1. Am citit cartea, una dintre cele mai bune, mie mi-a placut la nebunie

    RăspundețiȘtergere
  2. interesanta poveste, multumim pt descriere :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am citit-o, e un subiect destul de interesant, o s-o adaug si eu pe lista de must read :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa stii ca pe mine m-ai atins cu aceasta recenzie, chia vreau sa mi-o iau .

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesantă povestea, mă duce un pic cu gândul la serialul Lost.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca este o carte interesanta dar nu a atrage in mod deosebit.

    RăspundețiȘtergere