#3 Interviu Book blogger: Onisim Pînzariu



Un blogger și un prieten drag, de la care abia așteptam să smulg câteva răspunsuri. Onisim este un băiat cu nume ciudățel, nume ce mi-a adus multe semne de întrebare până să-l cunosc și un blogger tare fain, cu altfel de postări!


Spune-mi câteva cuvinte despre blogger-ul Onisim?

🐼Multe nu sunt de spus despre mine, cred ca mai bine m-ar descrie alții. Sunt un adolescent la vreo 16 ani, nu neapărat ca alții, care are pasiuni diverse, cum ar fi cărțile, muzica, călătoriile sau limbile străine. Și multe alte chestii mai mult sau mai puțin ciudate.

Cum te-ai decis să-ți deschizi blog-ul? De ce?

🐼Sincer? Era un fel de trend, cred, să ai un blog și să primești, așa cum le vedeam la vremea aia, "cărți moca de la edituri". Dar motivul principal a fost să vorbesc și altora despre ce îmi place să citesc, fără a-mi deranja prietenii necititori din lista de Facebook. În timp, am renunțat la așteptările pe care le-am avut la început și am făcut din blog o adunătură de lucruri care mă definesc.


Care a fost primul articol scris? Spune-mi mini povestea lui!

🐼O să țin minte totdeauna numele lui, și oricât de mult aş evolua ca stil de scriere și structurare a unui articol, acesta nu va fi șters niciodată. Povestea lui? A început în vara lui 2016 sau, cum îmi place mie să îi spun, cea mai genială vară ever, pe parcursul căreia am cunoscut câțiva bloggeri și am descoperit grupurile de cititori de pe Facebook. După o vară întreaga, mi-am luat inima în dinți, și pe 3 septembrie am lansat blogul cu articolul "Introducere || Wrap Up de vară", în care am prezentat pe scurt cele 10-12 lecturi din vara respectivă.


De când această pasiune pentru cărți? Te declari un cititor veritabil sau mai tragi chiulul?

🐼A devenit probabil un cliché chestia asta deja, dar în primii ani de școală uram să citesc, mi se părea un chin teribil. Obligat și tot obligat, am ajuns la un moment dat să citesc "Singur pe lume" de Hector Malot, roman pe care l-am devorat într-o săptămână undeva prin clasa a 4-a. Și de atunci nu m-am mai oprit.

Citesc cât de des și mult pot, e o activitate care mă relaxează și îmi antrenează creierul în același timp. Dar da, mai trag și chiulul, îmi plac și plimbările prin oraş cu prietenii și, bineînțeles, filmele și serialele.



Zi-mi primul crush autor!  



🐼Karl May! Amerindienii și Vestul Sălbatic m-au captivat încă de la prima lui carte, ajungând să citesc aproape tot ce semnase el din biblioteca orașului.





Spune-mi un secret despre tine! Ce ar trebui să știm despre cel care este în spatele blog-ului?

🐼Hmm, secrete. Nu prea am sau, dacă le am, sunt ascunse prea bine încât nici eu nu le mai știu. Dar probabil nu știi că visez ca într-o dimineață să mă trezesc vorbind și scriind perfect limba ebraică.

Un lucru care te definește?

🐼Aş spune muzica. Ascult muzică sau cânt ceva ori de câte ori am șansa și nu deranjez pe nimeni (sau deranjez, dar mă ignoră de la o vreme). A devenit o parte integrantă a vieții mele și, de vreme ce cred că aș fi în stare să renunț la citit în anumite condiții, la muzică nu aş putea.


Ce genuri îți plac? De ce?

🐼Fantasy și din când în când SF, ficțiune pentru adolescenți și ficțiune generală, polițiste, distopii, thrillere, mai nou poezii. Am să vorbesc mai mult despre fantasy, fiind genul meu preferat. Îmi place la el că e ceva ce nu are limite și, din fericire, clișeele pot fi evitate ușor, dacă ești un scriitor destul de bun. E un gen care te desprinde cu adevărat de lumea reală și te catapultează într-o lume magnifică și atât de diversă de la o carte la alta. Posibilitățile sunt infinite, din toate punctele de vedere.


Vorbește-mi despre sentimentul pe care-l ai atunci când termini o carte bună, bună!

🐼Ah, e unul dintre cele mai faine sentimente. Deși e ceva greu de descris, îți pot da totuși un exemplu și cred că ai să înțelegi: sentimentul pe care îl ai când ceva anume te lasă cu zâmbetul pe buze, lacrimi în ochi sau literalmente şiroind pe obraji și un gol sau un plin, nu pot fi niciodată sigur, pe care îl ai în interior. Cam asta simt la finalul unei cărți bune, bune!



Dacă ar fi să-i mulțumești cuiva pentru ajutor, cui i-ai mulțumi și ce sfaturi le-ai da tu bloggerilor începători?

🐼Tricky question. :)) Omului care mi-a pus aceste întrebări trebuie să îi mulțumesc pentru ajutorul care mi l-a oferit de-a lungul timpului, dar în special pentru că m-a ajutat să pun pe picioare blogul la începuturile sale, om care, în acuși doi ani, mi-a devenit și un prieten bun, pe lângă veritabil coleg de breaslă.

Sfaturile mele? Te rog, asigură-te că știi gramatica de bază a limbii române, când se scrie cu un "i" si când cu doi și că ai citit mai mult de 30-40 de cărți care nu au fost doar romane de dragoste. Și încă o chestie: cărțile gratis după care râvnim toți? Nu sunt chiar atât de gratis. Și dacă doar pentru asta deschizi un blog, mai bine nu. Deschide blogul dintr-o pasiune autentică pentru cărți sau alte chestii despre care vei scrie, fii consecvent și, în timp, vor curge toate ca de la sine.

Mulțumesc, Alex!! Mi-a făcut plăcere! Și fii pe fază, îți vine şi ție rândul!


Pe Onsim îl găsiți pe conturile de Instagram și Facebook, desigur și pe blog.

Dragii mei, în fiecare sâmbătă o să vedeți pe blog interviuri cu book bloggeri, respectiv booktuberi. Sunt sigură că urmăriți câteva blog-uri de carte, dar știți doar numele cui este în spate, nu și cum este persoana din spatele butoanelor!


You May Also Like

4 comentarii

  1. Seria asta îmi place din ce în ce mai mult (îmi va plăcea și ce va urma, hehe).
    Felicitări pentru idee și succes în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am comentat la asta? Ce trist. :)) Eu aștept să termini cu bacul ca să te iau la întrebări. xoxo

    RăspundețiȘtergere