Recenzie: Cărți sau țigări by George Orwell


Autor: George Orwell

An apariție: 2011

Categorie: Publicistica&Eseuri

Nr. pagini: 204

Editura: Polirom






Despre autor:

George Orwell
George Orwell (pseudonimul literar și jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) (n. 25 iunie 1903, Motihari, statul Bihar, India — d. 21 ianuarie 1950, Londra) a fost un scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist și reporter. El a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniștilor. A scris romane, eseuri și critică literară.


Părerea mea:

Am zis că nu a mai fost de mult o recenzie pe blog și dacă tot stau acasă o săptămână (din cauza răcelii) să fac ceva productiv. Așa că mi-am luat cana cu ceai și cartea lângă mine pentru a vă spune câte ceva despre ea.
Săptămâna aceasta o să mai urmeze două-trei recenzii. :)

Azi m-am gândit să fac o recenzie pentru această carte, vă aduce aminte de ceva? :)
Exact, top 7 autori pe care trebuie să-i citesc în 2016. (click aici)
Luna aceasta am reușit să citesc trei autori din acea listă și sunt mândră de mine! Mai am o carte de la Cristina Nemerovschi pe care vreau să o încep, dar am atâtea cărți pe listă! Sper că luna viitoare să fie un pic mai bună față de aceasta!
În octombrie vreau să citesc doar cartea de la Cristina, mă refer din lista aceea, vreau să mă întorc un pic la zona mea de confort și să mai citesc câte ceva de la TREI, mai exact Fiction Connection. Îmi e puțin dor de acele cărți și luna aceasta nu prea am citit nimic de la ei. Ați văzut în luna august ce lună prostuță am nimerit. :))

Spun să nu o mai lungim cu atâtea detalii și să trecem la carte în adevăratul sens al cuvântului.
Cartea, ”Cărți sau țigări”, vorbește despre diferite subiecte care se întâmplă-n perioada 1918-1947, respectiv încheierea ”Primului război mondial” (1918) și începerea ”Războiului Rece” (1947), asta înseeamnă să știi istorie...
Autorul nu vorbește numai de anii respectivi, se găsesc diferite subiect și din timpurile noastre. Propunerile și soluțiile pe care autorul le cercetează, ar fi răspunsul multor întrebări din zilele noastre.

Cartea reprezintă o colecție de eseuri, după cum vedeți și la descrierea cărții, denumită după primul eseu al lui George Orwell. Cartea este împărțită în șapte esee, acestea având teme de dezbatere diferite.

Denumirea eseurilor:
  1.        Cărți sau țigări
  2.        Amintirile unui librar
  3.        Confesiunile unui cronicar de carte
  4.        Lichidarea literaturii
  5.       Țara mea, la dreapta sau la stânga
  6.        Cum mor săracii
  7.        Anii bucuriei

Acum să vă spun câte ceva din fiecare eseu.


  • Cărți sau țigări

·         Orwell vorbește despre un subiect neschimbat de aproape 100 de ani. Oameni preferă o excursie, mâncare și niște țigări în schimbul unei cărți. Autorul cred că știa ce se va întâmpla și în viitor, această ”defavoare” a rămas la fel timp de atâția ani.




  • Amintirile unui librar

·   Poate vă imaginați niște amintiri vesele, pline cu cărți și lecturi frumoase non-stop, NU! Viața unui librar este mult mai grea decât ne imaginăm noi.  Eseul acesta prezintă declarațiile unui librar, cum decurge viața lui zi de zi, lună de lună, anotimp de anotimp.
Deși i-au plăcut cărțile mereu, din copilăre, de când s-a angajat ca librar a început să simtă un dezgust pentru acestea. Nu credeați că e posibil, așa-i?
Acum posibil să vă întrebați de ce? Mereu se aduna praful pe cărți (ce vă spuneam eu zilele acestea cu praful), mureau muștele pe cărțile de pe raftul de sus și foarte mulți ”clienți-cititori” furau cărțile..Iarna când e frigul mai mare și tot ce vrei tu e o cană de ceai fierbinte, ei bine viața unui librar iarna nu este prea strălucită. Când el pornea căldura în librărie, se abureau vitrinele, vă dați seama că trebuia să șteargă vitrinele imense.
După acest eseu (capitol, dacă pot să-l numesc așa) mi-am dat seama că nu toate meseriile sunt așa de ”frumoase” precum par la suprafață.

Ceva de genul:

Problemele sunt sub
  • Confesiunile unui cronicar de carte

Cronicar..hmm. Unul dintre eseele mele favorite, cronicar...cel care face recenzii, recomandă cărți, un fel de blogger din zilele noastre, ahah.  ”Cronicarul” pe care l-a ales Orwell, nu este unul tocmai potrivit pentru această meserie.
Care era treaba cu acest cronicar? Hmm...el  nu dorea să facă recenzie cărților pe care le primea de la diferite edituri, fiind mai mult obligat să vorbească despre ele. Ce reiese din acest lucru? Să nu crezi vorbele altuia despre o carte, cum faci tu acum. Eu scriu această recenzie, dar posibil ca ție să nu-ți placă această carte.

Un mic sfat: Citește cu ochii tăi, nu prin ochii altcuiva!


  • Lichidarea literaturii

Eseul acesta vorbește mai mult despre politică, dar politica care avea legătură cu literatura.  George dezbate subiectul ”totalitarism” și despre modul în care s-a preschimbat literatura odată cu regimul politic.



  • Țara mea, la dreapta sau la stânga

”Titlul acestui eseu este foarte sugestiv. În cele câteva pagini, naratorul este un băiat care nu a făcut parte din armata care s-a imiplicat în războiul sovietic, dar care a fost vizibil afectat de oamenii din jurul lui; din povestirile lor a înțeles și a învățat cum a fost războiul și a ajuns un patriot exemplar. ”



  • Cum mor săracii

Eseul acesta a fost unul dintre cele mai triste esee, m-a pus puțin pe gânduri, să mă gândesc puțin la viața mea. În eseu se vorbește despre un spital neîngrijit, care abia mai rezista, în care oamenii bolnavi (cei care nu aveau bani) erau aduși aici, dearece nu puteau merge în altă parte. Personajul a asistat la moartea multor oameni de acolo, din cauza neîngrijirii.
Eseul acesta te pune puțin pe gânduri...ținând cont că faptele s-au petrecut între anii 1918-1947...chiar și acum în 2016 încă se mai înâmplă asta.


  • Anii bucuriei

Ultimul eseu reprezintă copilărie unui puști care a fost trimis la o școală de prestigiu cu internat. Naratorul ne spune prin câte probleme și belele trece copilul, deoarece este tratat de ceilalți foarte urât. Copilul era tratat cu răutate de restul, deoarece acesta nu provenea dintr-o familie de bogătași. Aici nu prea am înțeles de ce eseul respectiv are numele ”Anii bucuriei”, doar pentru că reprezintă copilăria?


Șapte esee, 1000 de învățături, nu? Am făcut o alegere bună în legătură cu acest autor, sper că o să fie pe placul meu și restul autorilor. Abia aștept să mai citesc ceva de la George Orwell, am auzit că nu asta este cea mai bună carte a lui.

RATING:



Cartea ”Cărți sau țigări” de G.Orwell a fost oferită de către librăria și anticariatul Târgul Cărții pentru recenzie. Cartea poate fi comandată de pe site-ul lor. Pentru a afla totul despre cărțile apărute la ei și ofertele imense pe care le au, urmăriți pagina lor de Facebook.


Mulțumesc, târgulcărții.ro pentru o carte minunată!


You May Also Like

4 comentarii

  1. Woaa, m-ai făcut sa o vreau și eu. Eu as vrea totuși sa citesc de la el mai mult 1984. Mi se pare interesanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu voiam să citesc ”Ferma Animalelor” și ”1984” , dar nu erau pe site disponibile. O să le citesc și pe acelea!
      Să-mi spui cum ți se pare scrisul autorului! :3

      Ștergere
  2. Sună drăguț, recunosc, am de la acest autor doar ”Ferma animalelor”, n-am încercat-o! :) Lecturi frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am impresia că este genul tău, posibil să-ți placă acest autor. Încearcă-l! Nu pierzi nimic :D

      XoXo

      Ștergere