12 Cărți Interzise Pe Care Fiecare Femeie Trebuie Să Le Citească



În ultimul timp s-a vorbit foarte mult pe blogosferă despre cărțile interzise, ceea ce atrag publicul. Am căutat și eu să văd care este cauza pentru care sunt interzise unele cărți, cum au fost cărțile din seria HP. Din cauza vrăjitoriilor, al exemplelor negative, scene înfricoșătoare, știți voi, prostioare de genul!


În timp ce căutam alte exemple am dat peste un top cu „12 Cărți Interzise Pe Care Fiecare Femeie Trebuie Să Le Citească”!
Mi s-au părut recomandări bune și cărți pe care aș vrea și eu să le citesc, așa că de ce să nu vi le arăt și vouă?




Nu știu cum este pentru voi, dar eu atunci când aud cuvântul „interzis” pentru o carte, îmi crește interesul pentru a citi cartea!

Să vedem ce am să vă arăt:

(12) Fântâna singurătății - Radclyffe Hall


Acest roman vorbește despre relațiile lesbiene în anul 1920 care a fost prea mult pentru unii. Găsind acest roman obscen, acesta a fost interzis în SUA.

(11) I know why the caged bird sings - Maya Angelous


Nu știu sigur dacă această carte a fost tradusă și la noi (Știu de ce cântă pasărea în colivie).
Cartea reprezintă autobiografia autoarei Maya Angelou, unde spune despre copilăria și încercările ei, inclusiv despre violul ei de când era copil. Părinții și școlile au susținut că această carte conține prea multă vulgaritate și încurajează comportamentul deviant.

(10) Vorbește! - Laurie Hale Anderson


Acest roman YA vorbește despre violul unei fete care a fost New York Times Bestseller, dar a fost contestată în școlile din Missouri din cauza înjurăturilor, băuturii și sexului premarital.

(9) Tropicul cancerului - Henry Miller


Tropicul Cancerului este o confesiune de neuitat, poate cea mai onestă carte scrisă vreodată, un text autobiografic al unui autor considerat în America „obseen” și interzis ani în șir.
Cartea reprezintă o combinație dezinhibată de ficțiune și biografie, de narațiune și flux liber al conștiinței, prezentând cu dezinvoltură aventurile adesea licențioase ale unui tânăr scriitor americoan exilat în Parisul anilor 30. 


(8) The Awakening - Kate Chopin


Romanul a fost interzis pentru imoralitate, conținut sexual fiind numit „otravă” în mai multe comentarii.

(7) Their Eyes Were Watching God - Zora Neale Hurston


În acest roman, autoarea Zora Neale, o femeie afro-americană prezintă povestea unui prieten apropiat, la fel ca celelalte a fost interzis pentru sexualitate.

(6) Our Bodies, Ourselves - Boston Women’s Health Book Collective


Carte scrisă de femei pentru femei. Cartea se referea la teme precum: identitatea de gen, controlul nașterilor, plăcerea sexuală, menopauza și nașterea. Cei din Virginia de vest au spus că această carte prezintă caracter pornografic, încurajează homosexualitatea și este „murdară”.

(5) Amantul Doamnei Chatterley - D.H Lawrence


Povestea unei relații sexuale dintre o femeie de clasă superioară și un bărbat de clasă muncitorească. Aceasta a fost interzisă, deoarece a fost considerata prea scandaloasă de unii.

(4) Minunatele oase - Alice Sebold


Minunatele oase dezvăluie chinurile unei adolescente de 14 ani după ce a fost abuzată sexual, aceasta a fost ucisă cu bestialitate. Întâmplările sunt povestite de victima însăși, care priveșe lumea lăsată ăn urmă, de la înălțimea raiului. Părinții de la licee din Connecticut si Massachusetts au cerut îndepărtarea cărții din bibliotecile și listele de lectură din cauza „materialelor înfricoșătoarea."

(3) Culoarea purpurie - Alice Walker


Culoarea purpurie urmărește viața mai multor femei afro-americane din 1930. Rasismului și sexismului sunt teme cheie, iar scenele violente ale romanului au facut-o țintă  pentru cenzorii - chiar dacă cartea a câștigat Premiul Pulitzer în 1983.

(2) Povestea slujitoarei - Margaret Atwood


Într-o societate distopica condusă de dreptul religios, o femeie este păstrată ca o „slujitoare” de o familie de clasă superioară, în speranța că ea le va oferi un copil.
Povestea slujitoarei a fost considerată prea explicită și anti-religioasă care urma să fie studiată în școlile din Texas.


(1) Preaiubita - Toni Morrison


Acest roman a câștigat Frederic G. Melcher Book Award și The Pulitzer Prize pentru narațiunea uimitoarea a unei mama bântuite de moartea copilului ei. Acestă carte conține, de asemenea, violență, conținut sexual și discuții de bestialitate.


Acestea sunt cele 12 cărți pe care voiam să vi le arăt. Eu una am câteva dintre ele în bibliotecă și urmează să-mi mai cumpăr câteva.

Voi ați citit sau vreți să citiți ceva de aici?

You May Also Like

3 comentarii

  1. Nici una citita. In afara de "Amantul Doamnei Chatterley" celelalte nu prea ma atrag. Dar, cine stie?? Poate ajung sa citesc cate ceva ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună, Alexandra! Nu crezi că ar trebui să precizezi totuși sursa? http://www.huffingtonpost.com/2014/09/25/banned-books-woman-should-read_n_5830456.html

    RăspundețiȘtergere