Recenzie: „Banda celor șase ciori” de Leigh Bardugo



Autor: Leigh Bardugo


Dată apariție: mai 2016


Categorie: Ficțiune


Nr.pagini: 592


Editură: Trei








O misiune imposibilă
Ketterdam: un centru înfloritor al comerţului internaţional, unde poţi găsi orice dacă eşti dispus să plăteşti preţul – şi nimeni nu o ştie mai bine decât Kaz Brekker, un hoţ de geniu. Lui Kaz i se propune să dea o lovitură extrem de periculoasă, care l-ar putea face putred de bogat. Dar nu poate să acţioneze de unul singur…
Așa că iată care este banda lui:
Un condamnat însetat de răzbunare.
Un trăgător împătimit de jocurile de noroc.
Un fugar cu un trecut privilegiat.
O spioană poreclită Fantoma.
O Sfâşie-Inimi care îşi foloseşte puterea ca să supravieţuiască într-un cartier rău famat.
Un hoţ cu darul evadărilor imposibile.
Kaz şi echipa lui sunt singurii care pot împiedica distrugerea întregii lumi – dacă nu se ucid mai întâi între ei.







Fiind prima dată când am întâlnit numele scriitoarei , Leigh Bardugo, mi-am lăsat imaginaţia să zburde asupra coperții volumului, de altfel foarte impresionantă şi expresivă. În general sunt o persoană care, involuntar, judecă o carte după copertă; acum mă refer la premiile şi onoruruile obţinute, iar această carte nu lasă de dorit câştigând #1 NEW YORK TIMES BESTSELLER dar şi #1 USA TODAY BESTSELLER distincţii ce mi s-au părut din plin meritate la finalizarea lecturii.


Banda celor șase ciori" reflectă caracterul lasciv şi efectele subjugării lăcomiei asupra oamenilor ceea ce îi face să-şi pună în diferite pericole ridicole viaţa, să-şi trădeze cei mai apropiaţi prieteni sau să devii Kaz Brekker şi vezi dacă poţi sparge o închisoare de maximă securitate fără urmări negative pentru o sumă extrem de mare.


Acţiunea începe în Ketterdam, mai precis în Doaga de Vest din Butoi, o zonă rău famată unde bordelurile, jocurile de noroc şi cazinourile, luptele între bande şi afacerile murdare sunt la ordinea zilei.

Kaz Brekker, poreclit şi Mâini Murdare, este şeful Scursurilor şi un infractor de temut, acest renume îl aduce în situaţia de a fi contactat de Van Eck, un membru important al Consiliului negustorilor din Ketterdam care îi propune o afacere pe cât de avantajoasă din punct de vedere finaciar pe atât de periculoasă. Despre ce misiune este vorba?


Bo Yul-Bayur, un om de ştiinţă Shu-han, a reuşit să creeze un drog extrem de instabil și periculos, dar foarte promiţător, nu atât pentru el cât pentru conducătorii țărilor care doreau această formulă doar pentru ei. Dar de ce? Drogul are efecte extrem de puternice asupra Grisha, efecte ce intensifică surpinzător puterile acestora dar tot odată le provoacă dependenţă. Pot zbura, pot schimba structura aliajelor, pot controla minţile şi corpurile oamenilor şi îşi pot schimba forma; iar dacă toată această putere ar ajunge în mâinile unor persoane nepotrivite întreaga omenire ar avea de suferit. Ar exista totuşi un singur inconvenient...acela că omul de ştiinţă a fost arestat şi este ţinut prizonier în cea mai păzită şi securizată închisore fjerdană, Curtea de Gheaţă.

Un Iscă-Valuri obişnuit poate să controleze curenţii, să extragă umezeală din aer sau să aducă apă dintr-o sursă aflată în apropiere. De asemenea, Grisha Iscă-Valuri sunt însărcinaţi cu controlul mareei în portul nostru. Dar când se află sub influenţa jurdei parem, un Iscă-Valuri îşi poate modifica propria stare: trece de la solid la lichid și gaz, apoi revine la starea iniţială. Şi poate face acelaşi lucru şi cu alte obiecte. Chiar şi cu un perete."


Kaz acceptă această misiune, dar oricât de independent ar fi, recunoaşte că nu ar reuşi să o ducă la bun sfârşit fără un echipaj de nadejde;  astfel începe să adune la un loc o echipă pe cât de neobişnuită pe atât de interesantă; Și astfel îşi încep cei șase aventura care le va schimba viaţa o dată pentru totdeauna.



Kaz este un tip absolut genial: este inteligent, flexibil în situaţii delicate, meticulos şi impasibil. În urma unui accident destul de serios , precum afirmă chiar el, nu există parte a corpului pe care să nu o fi fracturat şi care să nu fi devenit mai puternică in urmă. Singura lui infirmitate a rămas şchiopătatul piciorului, lucru ce este ameliorat purtând mereu după el un baston cu cap de cioară. (însă eu cred că acel şchiopătat este ceea ce îl face atât de special; precum ne împărtăşeşte scriitoarea la finalul cărţii:

Sufăr de o boală degenerativă numită osteonecroză. Deşi numele bolii se traduce prin "moartea osului", ceea ce poate să sune gotic şi romantic, adevărul e că, din cauza ei, fiecare pas pe care îl fac este dureros, iar uneori trebuie să merg cu o cârjă. Nu e o întâmplare că am ales să creez un personaj care luptă cu simptome asemănătoare şi de multe ori am simţit că eu şi Kaz șchiopătam împreună pe drumul acestei cărţi.)”


Povestea lui Kaz este cutremurătoare; încă de la o vârstă foarte fragedă a fost supus pericolelor şi nedreptăţii vieţii; a trebuit mereu să lupte pentru a supravieţui, să fugă pentru a nu fi prins şi să tragă cu dinţii pentru a ieşi la suprafaţă din orice situaţie. Ura şi dorinţa de răzbunare i-au ghidat paşii în viaţă şi au făcut din el adolescentul despre care citim astăzi.

Oomen l-a scuipat în față. Kaz a scos o batistă din buzunarul hainei şi şi-a şters faţa cu grijă. S-a gândit la Inej zăcând pe masă, la trupul ei zvelt în braţele sale.

- Ţineţi-l, le-a spus el fjerdanului şi lui James. Apoi şi-a scuturat mâneca şi în palmă i-a alunecat un cuţit de despicat stridii. Avea tot timpul cel puţin două cuţite asupra lui, ascunse undeva în haină... 


A facut o tăietură precisă peste ochiul lui Oomen, de la frunte la pomete, şi, înainte ca Oomen să poată trage aer în piept să ţipe, Kaz i-a făcut încă o tăietură în direcţia opusă, un X aproape perfect. Abia după aceea a ţipat Oomen. 

Kaz şi-a curăţat cuţitul şi l-a vârât înapoi în mânecă, apoi şi-a băgat degetele înmănușate în orbita lui Oomen, care ţipa şi se zvârcolea în timp ce Kaz îi smulgea ochiul cu tot cu rădăcină...A aruncat ochiul peste bord şi a îndesat batista plină de scuipat în orbita rămasă goală. Apoi l-a apucat de maxilar, mănuşile lui lăsând dâre roşii pe bărbia lui Oomen. Acţiunile lui erau precise şi calme, ca şi când ar fi împărţit cărţi la Clubul Ciorii, dar furia lui era incandescentă, nebunească, neobişnuită. Ceva se descătuşase înăuntrul lui. 


Inej, botezată „Fantoma” pentru abilităţile şi modul de a-şi stăpâni mişcările astfel încât prezenţa ei să rămână nesimţită; (calităţi transmise de la părinţii ei, aceştia fiind acrobaţi ambulanţi) reprezintă mâna dreaptă a lui Kaz şi sursa lui sigură de informaţii. Răpită de negustorii de sclavi și bătută, ea a fost vândută lui Tanti Helen, o femeie foarte sofisticată şi dură, patroana unui bordel de lux numit Menajeria, şi obligată să se prostitueze. Cel care a salvat-o din ghearele vrăjitoarei a fost Kaz, cel ce a văzut un mare potenţial în ea şi a răscumpărat-o, o dată cu dragostea ei.


De-a lungul romanului Inej dă dovadă de o motilitate ieşită din comun, reuşeşte să se caţere, să se strecoare şi să ajungă în locuri în care unui om obişnuit i-ar fi foarte greu.

Nina nu înţelesese niciodată cum reuşise Inej să urce şase etaje în toiul nopţii, pe fațada de piatră alunecoasă umezită de ploaie.



Înainte ca Mattias să poată face vreo mişcare, fata cu piele arămie a sărit pe spatele creaturii şi a răpus-o cu două pumnale lucioase înfipte sub armura ei de solzi. Şopârla a urlat şi s-a prăbuşit într-o parte. Mattias a simţit o undă de tristeţe. Era o creatură grotească şi nu văzuse pe nimeni care să scape cu viaţa din lupta cu ea, dar era o și ea o ființă. Dar acum ai văzut, şi-a spus el. Trebuie să fiu atent la pumnalele fetei arămii. (pumnale pe care Inej le botezase după numele sfinţilor ei, de fel, era o persoană foarte credincioasă)


Înainte de răpire Inej era foarte apropiată de părinţii ei, pe care îi iubea şi respecta mult. Ar fi vrut cu tot dinadinsul să îi revadă, dar contractul făcut lui Per Haskell  încă o ţinea captivă în Butoi; mi s-a părut o chestiune foarte drăguță de aceea aş vrea să împărtăşesc un fragment din carte legat de intimitatea familiei lui Inej:

-Vrei să-ţi spun secretul iubirii adevărate? a întrebat-o odată tatăl ei. Un prieten de-al meu obişnuia să spună că femeilor le plac florile. Avusese multe aventuri, dar nu-şi găsise niciodată o nevastă. Şi ştii de ce? Pentru că ,într-adevăr ,femeilor le plac florile, dar numai o anumită femeie adoră parfumul gardeniilor la sfârşit de vară, care îi aminteşte de cerdacul bunicii. Numai unei aumite femei îi plac florile de măr într-o ceaşcă albastră. Numai unei anumite femei îi plac muşcatele sălbatice. 

-Adică mamei! strigase Inej. 



-Da, mamei tale îi plac muşcatele sălbatice pentru că nicio altă floare nu are aceeaşi culoare şi, după cum spune ea, atunci când rupe o muşcată şi o pune după ureche, întreaga lume miroase a vară. Mulţi băieţi or să îţi aducă flori, dar într-o bună zi ai să găseşti unul care va afla floarea ta preferată, cântecul tău preferat şi prajitura ta preferată. Şi, chiar dacă va fi prea sărman ca să ţi le poată oferi, n-o să conteze, pentru că a avut răbdare să te cunoască aşa cum nu te cunoaşte nimeni altcineva. Doar acelui băiat merită să îi dai inima ta.



Relaţia dintre Inej şi Kaz evoluează treptat de la recunoştinţă la respect, încredere până la stadiul în care ei devin conştienţi că sentimentele pe care şi le poartă unul altuia sunt mai mult decât cele de prietenie, însă pe tot parcursul cărţii am avut impresia că lui Kaz îi era prea frică de schimbare, că ar putea avea altfel de sentimente în afară de ură, nepăsare şi în special răzbunare; poate că această dragoste pe care i-o purta lui Inej i-ar fi putut îndepărta stratul gros de ură din jurul inimii şi el ar fi devenit din nou vulnerabil.

"-N-am nevoie de rugăciunile tale, a spus el.-Atunci ce vrei?Vechile răspunsuri i-au venit repede în minte. Bani. Răzbunare. Dar înăuntrul lui s-a auzit şi un nou răspuns-insistent, nepoftit. Pe tine, Inej. Pe tine-Te vreau fără armură, Kaz Brekker, sau nu te vreau deloc."



Jesper este un tânăr mereu dornic de aventură şi acţiune, provenit de la ţară în căutarea drumului spre facultate şi a unei vieţi liniştite şi asigurate, precum şi-ar fi dorit tatăl său, ajunge după toate acestea un datornic al caselor de pariuri. Foarte priceput în privinţa armelor, în special îl privinţa puştilor, reuşeşte să devină membru al Scursurilor şi o piesă importantă pe tabla de şah a lui Kaz.



Nina, o Grisha sfâșie-inimi, este angajata unui bordel de lux din Ketterdam, Trandafirul alb, datorită puterilor ei de schimbare a stărilor sufleteşti ale clienţilor, de asemenea îndatorată lui Kaz pentru oferirea unui contract de angajare pe când aceasta se afla într-o situaţie disperată. Nina era un Grisha din armata întâi care a fost capturată de soldați fjerdani într-o misiune de recunoaştere şi aruncată alături de alţi grisha capturaţi. (când am citit această parte ceva din mine m-a făcut să mă gândesc la relaţiile dintre nazişti şi evrei, la ura pe care şi-o purtau, la condiţiile în care erau ţinuţi prizonierii-hrăniți cu pâine veche plină cu gândaci).


În timpul călătoriei, corabia este distrusă în urma dezlănţuirii unei furtuni puternice, iar singurii supravieţuitori au fost Nina şi Mattias, ţinuți în viaţă datorită puterilor ei sau aşa se credea..

Mattias e un fost soldat fjerdan care lupta împotriva poporului Grisha dar care din pricina distrugerii navei și a restului echipajului a fost nevoit să colaboreze cu cei pe care îi ura cel mai mult, colaborare ce-i va aduce mai mult decât nişte ani de închisoare ci și o inimă frântă.



Datorită evenimentelor ce urmează şi a condiţiilor în care sunt nevoiţi să colaboreze un druskelle şi o grisha ajung, inconştient, să se îndrăgostească unul de celălalt; În Ketterdam Nina îl trădează, iar Mattias este judecat sub acuzaţiile de vânzător de sclav ajungând în închisoarea Gura Iadului. Va fi scos de acolo de către Kaz și echipa lui şi i se va acorda şansa de a redeveni liber cu condiţia de a li se alătura în misiune.

- Cum furi cel mai simplu portofelul cuiva?

- Îi pui un cuțit la găt? a întrebat Inej

- Un pistol în șale? a spus Jesper

- Otravă în băutură? a sugerat Nina

- Sunteți înfiorători, a spus Matthias

Deși Mattias este degustat de comportamentul coechipierilor săi, credința și principiile lui excluzând cu orice preț furtul, minciuna sau nedreptatea, inteligența și legăturile care se formează între ei îl fac să decopere în ei oameni de încredere şi prieteni buni.

Relaţia dintre Nina şi Mattias este foarte complicată. Ea fiind o Grisha antrenată să lupte împotriva Fjerdanilor, iar el un druskelee îndoctrinat cu ură şi repulsie pentru poporul Grisha numai gândul unei idile între cei doi pare imposibil de realizat; dar sentimentele înfiripate între ei nu pot fi uitate atât de uşor; fiecare gest, fiecare vorbă şi privire în preajma ei îl fac pe Mattias să uite toţi anii de suferinţă şi să se întoarcă treptat în braţele preaiubitei sale Nina.




Wylan reprezintă asigurarea cu care Kaz este convins că-şi va primi banii de la Van Eck, acesta fiind unicul său fiu şi membru al Scursurilor, ajuns în urma plecării sale de acasă. De asemenea este un expert în explozibili şi un desenator excelent.





Banda celor şase ciori" este o carte nemaipomenită;  suspansul şi improvizaţia sunt mereu prezente, de asemenea şi întorsăturile bruşte de situaţie. Mereu scriitoarea îţi lasă impresia că totul este pierdut, că nu există soluţie posibilă pentru îndreptarea situaţiei: faci calcule, începi deja cu „te rog să nu se termine aşa" sau „dacă acesta le este sfârşitul atunci arunc cartea pe fereastră", dar de fapt totul se termină cu bine, pentru că din nou o altă întorsăturaă a situaţiei să aibă loc şi să te întrebi cum vor mai ieși din această încurcătură eroii noștri.

Ce-i unea? Lăcomia? Disperarea? Sau doar certitudinea că dacă unul dintre ei sau chiar toţi ar fi dispărut în noaptea aceea n-ar fi venit nimeni să-i caute...nu avea nici familie, nici frați, ci doar oameni alături de care lupta.
Jesper a fost cel care a vorbit primul:-Fără bocitoare, a spus el cu un zâmbet.
-Fără înmormântări, i-au răspuns ceilalţi la unison-până şi Mattias a şoptit cuvintele împreună cu ei. 















Cartea „Banda celor șase ciori” de Leig Bardugo a fost oferită de către librăria și anticariatul târgulcărții.ro pentru recenzie. Cartea poate fi comandată de pe site-ul lor. Pentru a afla mai multe despre Târgul Cărții îi puteți urmări și pe pagina de facebook, ca să știți tot ce e nou!


You May Also Like

17 comentarii

  1. O recenzie perfecta ! Una super reușită din toate punctele de vedere. Chiar mi-as dori sa pot citi cartea cat mai repede! Felicitări Tigrut !

    RăspundețiȘtergere
  2. O carte minunata si o recenzie pe masura.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur mult ca ti-a placut. Ador cartea asta, una din cele mai bune oe care le-am citit. Mi-a placut si recenzia ta, dar cred ca ai dezvaluit prea multe detalii pe care cititorului i-ar fi placut, poate, sa le descopere singur.
    Inca o data, ma bucur ca ti-a placut. De fiecare data cand aud pareri bune despre aceasta carte, ma simt atat de mandra, de parca eu as fi scris-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc!😙 Când o scriam mă gândeam și la chestiunea asta, că am dezvăluit prea mult dar mă simţeam de parcă îi povesteam unui prieten bun şi nu mă puteam opri. E singurul lucru pe care îl pot folosi ca să mă scuz. 😂

      Ștergere
  4. Foarte bine scrisă recenzia! Deși e cam prea lungă pentru gustul meu, poate unora le va plăcea mai mult! ( nu că mie nu mi-a plăcut). Se vede că ai muncit la această recenzie și pe de o parte chiar a meritat, zic eu! Și eu vreau să citesc cartea, dar cel mai probabil o voi face in a doua jumătate a anului. Mult succes în continuare cu blog-ul!

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne, vreau de mult timp să citesc cartea asta, după recenzia ta mă atrage și mai mult cartea aceasta. Felicitări pentru recenzie, Tigruţ! Se vede că ai muncit mult la acest articol. <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc tare mult!Mă bucur că te-am influenţat să o citeşti, chiar merită! 😚😚😚

      Ștergere
  6. Din pacate nu am reusit pana acum sa imi iau aceasta carte. O am pe lista de ceva timp dar ... :( . Si uite asa toata lumea din jurul meu o citeste iau eu stau si ma lamentez :P :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să faci rost de volum pentru că într-adevăr nu te va dezamăgi.😍

      Ștergere
  7. https://cartizburatoare.blogspot.ro/2017/01/book-tag-my-life-in-books.html
    Te invit sa faci acest tag!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vai, deci chiar trebuie sa citesc și eu cartea asta. Sună prea binee. <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr e grozavă! Sper să faci rapid rost de carte! 😚

      Ștergere