Recenzie: Magonia de Maria Dahvana Headley

Titlu: Magonia


Autor: Maria Dahvana Headley

Dată apariție: iunie 2016


Categorie:
SF/Fantasy


Nr.pagini: 304


Editură: Corint (Leda)






Încă de când era mică, Aza suferă de o boală misterioasă de plamâni, din cauza căreia îi este tot mai greu să respire, să vorbească – să trăiască. Tot ce pot doctorii să facă e să îi dea medicamente și să spere că reușesc să o mențină în viață. Așa că atunci când Aza vede o corabie în cer, familia ei consideră că e vorba de un efect secundar nemilos al pastilelor. Dar Aza e sigură că nu e o halucinație. Poate să audă pe cineva de pe vas strigându-i numele.

Doar cel mai bun prieten al ei, Jason, o crede. Jason, care întotdeauna a fost alături de ea. Jason, pentru care ea ar putea avea niște sentimente mai mult decât prietenești. Dar înainte ca Aza să se gândească mai bine la asta, ceva groaznic se întâmpla.

Boala o doboară.

Aza pleacă din această lume. Și ajunge într-alta.

MAGONIA

Deasupra norilor, pe un tarâm al corabiilor, Aza nu mai este făptura slabă, pe moarte, de dinainte. În Magonia, ea poate să respire pentru prima dată. Mai mult, are o putere imensă, pe care o poate folosi pentru a schimba lumea. Căci Magonia și Pământul sunt în pragul războiului, iar soarta întregii omeniri stă în mâinile Azei – inclusiv soarta băiatului pe care îl iubește. Încotro se va îndrepta loialitatea ei?




O realitate sfâşietoare și insuportabilă în contrast cu visul libertăţii cereşti; Magonia este un roman care mi-a atras atenţia prin misterul numelui şi prin expresivitatea imaginii de pe copertă: o până aurie-albăstruie din care se desprind stoluri de păsări. PASĂRE! Acesta este un cuvânt cheie al poveștii, înconjurat de sentimente de dragoste, tristeţe, confuzie, întoarceri de situaţie şi replici amuzante. 

Romanul o are în prim-plan pe Aza, un copil extraordinar cu o minte genială şi o boală la fel de genială ce nu îi permite să-și trăiască viaţa într-un mod cel puţin normal, nu îndrăznesc să sper la mai mult. Ceva, încă de la câteva luni îi sugrumă treptat plămânii şi o slăbeşte pe zi ce trece, însă nimeni nu ştie ce anume. 

"Viaţa mea e alcătuită din deschideri de ochi în camere în care nu m-am culcat, din atingeri de paramedici şi din vârtejul de lumină albă şi roşie şuierătoare al sirenelor de ambulanţă. Aşa stau lucrurile."


Evenimente precum înţelegea limbajului păsărilor, dar şi ivirea unei corăbii din înaltul cerului sunt caracterizate ca efecte temporare ale pastilelor administrate de ea, însă în inima ei, Aza ştie că nu se poate ca totul să fi fost doar o iluzie şi începe să facă cercetări. Alături de Jason, prietenul ei cel mai bun care întotdeauna a crezut grozăviile care până şi Azei i se păreau neverosimile, aceasta descoperă informaţii revelatoare despre ceea ce vede ea, însă nimeni altcineva nu poate. 



Şi apoi dintr-o dată inevitabilul se petrece şi Aza este transportată de urgenţă la spital cu insuficienţă respiratorie, lucru ce îi este fatal în ultimă instanţă.

Probabil moartea personajului principal vi se pare ceva scos din discuţie, însă chiar asta s-a petrecut cu Aza noastră, a murit. (Mai tragică a fost experienţa suportată de Jason pentru mine decât pierderea Azei), dar evident că e ceva ce niciun scriitor nu îşi permite şi nu a riscat nici Maria Dahvana Headley (deşi dacă cunoaşteți astfel de cărţi chiar vă rog să le menţionaţi în comentarii, sunt foarte curioasă). 


Aza se trezeşte în adevărata Magonia, în locul ei de baștină unde este anunţată chiar de propria-i mamă (cea adevărată) că ea este cea predestinată salvării poporului ei şi că puterea pe care încă nu o stăpâneşte dar care este prezentă în ea va readuce pacea în războiul indirect dintre pământ şi Magonia. V-aş putea da mai multe detalii despre speciile extraterestre care trăiesc pe navele ce plutesc deasupra pământului, despre acea putere misterioasă care o face atât de specială pe Aza, despre planurile mamei sale, despre acţiunile necugetate ce vor urma şi despre sfârşitul pe care într-o mare măsură îl premeditasem însă nu ştiam cum ar putea acest lucru să fie posibil dar vă las pe voi să vă delectaţi. 



AZA este o prizonieră între două lumi - între cea de care este legată sufleteşte, dar scindată de un zid imposibil de doborât, pământul şi cea de care aparţinea încă de la naştere, cea pentru care a fost predestinată şi pentru care ea reprezintă o forţă supremă, Magonia. Nu mi-am conturat în minte un anumit portret fizic despre Aza (nu au fost prea multe detalii, atât în privinţa descrierii personajelor cât şi a acţiunii, iar acesta îl clasific ca pe un punct negativ), dar e genul de fată care nu se dă în lături de la nimic, mereu dornică de aventuri şi plină de încredere. Faptele pline de bunătate de care dă dovadă sunt surprinse pe toată acţiunea cărţii şi legăturile pe care le realizează cu celelalte personaje sunt puternice şi bine conturate. (Cred că e prima dată când simt o asemenea atracţie între personaje, chiar mi-a plăcut mult acest aspect). 

„Valul cade înapoi în ocean cu un plesnet îndepărtat. Inima mea îşi încetineşte bătăile.Mă gândesc ce poate face un tsunami. Mă gândesc că am reuşit să creez un val din nimic - din aer - din răsuflarea mea. Abilitatea de care vorbeşte toată lumea. Puterea mea. Acum știu."


JASON, după cum am afirmat încă de la început este cel mai apropiat prieten al Azei (poate şi ceva mai mult decât prieten), este cel care mereu o susţine şi ia parte la toate nebuniile ei. Înainte ca Aza să moară acesta îi promite că o va regăsi și aduce înapoi orice s-ar întâmpla. Este un tip de o inteligenţă aparte,un geniu cu un tic nervos foarte comic şi singurul om care ar mitui, ar creea paşapoarte false, ar creea identităţi false, s-ar infiltra într-o bază ultrasecretă în numele dragostei, care la propriu vorbind, e pentru cineva îngropat cu mult timp în urmă şi dispărut pentru totdeauna în mormanele de moloz. 

"Deci, poate ştiţi sau poate nu că oamenii găsesc mereu alte cifre la numărul ăsta.(pi) Eu am vrut să îi dau Azei toate cifrele. Am încercat să fac asta, când ne-am întâlnit pentru prima oară. Am aflat mai târziu că ea ştia mai multe cifre decât mine. Încercăm să îi dau ceva ce nu se va sfârşi niciodată."



Romanul „Magonia" de Maria Dahvana Headley a fost o lectură plăcută şi plină de mister prin scenariul dramatic, personajele de o natură neobişnuită şi nemaiîntâlnită (nu vorbim nici de vampiri, vârcolaci sau extratereştrii de pe Marte), prin relaţia puternică dintre personaje şi sfârşitul care te lasă suspendat în aer (ceea ce e chiar comic dacă stai să te gândeşti pentru că mai toată acţiunea poveştii se petrece în aer).




Cartea „Magonia” de Maria Dahvana Headley a fost oferită de către Grupul Editorial Corint pentru recenzie. Cartea poate fi comandată de pe site-ul lor. Pentru a afla mai multe despre Editura Corint  îi puteți urmări și pe pagina de facebook, ca să știți tot ce e nou!


You May Also Like

18 comentarii

  1. vai, ce fel suna! nu prea-s adepta sf-ului, dar cred ca aceasta carte merita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar e o carte foarte interesantă! Sper să faci rapid rost de ea, cât mai este pe stoc. 😘

      Ștergere
  2. Foarte buna recenzia care ai facut-o acestei cărți. Merită citită.
    Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  3. Pff, ce carte, așa ceva?! M-ai făcut să-mi doresc să o citesc. Citatele sunt altceva, atât de multe stări și atât de frumos descrise.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc! Mă bucur că îţi place! Sper să faci rapid rost de ea, cât mai este pe stoc. 💞 Chiar e o carte captivantă.

      Ștergere
  4. Nu prea citesc carti SF, dar asta chiar pare compromitatoare. Ma tentezi sa o citesc si eu :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi hi, e chiar foarte interesantă, iar povestea e foarte frumos conturată. Sper să faci rost de carte cât de curând! 💛

      Ștergere
  5. Woow ce carte frumoasa, trebuie neaparat sa o citesc si eu. Imi plac cartile de acest gen.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este o carte frumoasă. Sper să faci rapid rost de ea! 😘

      Ștergere
  6. Cred ca am luat-o si eu, daca nu ma insel, si ma asteapta cuminte sa o citesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Hmm...cartile din categoria science-fiction nu m-au atras niciodata, cu toate acestea, ma bucur ca lectura ti-a placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, cărţile Fantasy nu sunt nici preferatele mele, dar după multă proză realistă parcă mai merge o ieşire din realitate. 😍

      Ștergere
  8. O lectură foarte interesantă. Îmi place că abordează un alt fel de subiect, chiar dacă este o carte SF. Cred că mi-ar plăcea să o citesc. M-ai făcut să fiu curioasă de ce se întâmplă până la final.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ţi-am stârnit curiozitatea. Subiectul acela diferit e şi partea mea preferată. Sper să ajungi să o citeşti! 😍

      Ștergere
  9. Sună super bine, dar nu cred că e genul meu de carte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr e super interesantă! Încearc-o! Poate chiar te va surprinde! 😆

      Ștergere