Recenzie: Simon și Planul Homo Sapiens de Becky Albertalli





Dată apariție: februarie 2017


Categorie: Ficțiune/Adolescenți


Nr.pagini: 272


Editură: Epica





Simon Spier, un adolescent în vârstă de șaisprezece ani, gay nedeclarat, preferă să-și păstreze dramele pentru musicalul de la școală. Însă când un e-mail ajunge în mâinile cui nu trebuie, secretul său e pe cale de a fi aruncat în lumina reflectoarelor. Acum, Simon e de fapt șantajat: dacă nu o face pe pețitorul pentru măscăriciul clasei, Martin, orientarea lui sexuală va fi cunoscută de toată lumea. Mai mult, intimitatea lui Blue, pseudonimul băiatului cu care corespondează prin e-mail, va fi pusă în primejdie.

Când în grupul său de prieteni iau naștere momente tensionate, iar discuțiile lui cu Blue devin tot mai pasionale pe zi ce trece, Simon își dă brusc seama că penultimul an de liceu este unul extrem de complicat. Și cu toate că are o aversiune față de schimbări, el știe că trebuie să găsească o cale de a ieși din zona lui de confort, înainte de a fi împins cu forța de acolo – fără să-și îndepărteze prietenii, să se autocompromită sau să rateze o șansă la fericire cu cel mai derutant și mai adorabil băiat pe care nu l-a cunoscut niciodată





O carte care m-a captivat de prima dată când am văzut-o, de prima dată când i-am citit descrierea.

Subiectele astea lgbt mă atrag într-un fel, vreau să aflu mai multe sau nu știu, mi se pare un subiect destul de intersant pentru secolul nostru. Aș vrea ca aceste cărți, care abordează subiectul lgbt, să fie mai cunoscute, să se obișnuiască și societatea din România cu cărțile de genul; dar să nu intrăm în subiectul acesta acum.

Cartea este foartă simpăticuță, după primele 100 de pagini începi să te atașezi și mai mult de personajul principal, Simon. Într-un final am ajuns să mă bucur pentru el, a avut curaj mult! 





Cartea este structurată în „două lumi”. Prima lume se referă la viața lui Simon pe care și-o petrece alături de familie, prietenii lui sau despre orele de curs, repetițiile la teatru; iar cea de a doua lume este cea online, el vorbește cu cineva pe email tot timpul.

Să o luăm cu începutul, în liceul lui Simon există un cont de Tumblr (SecreteleDeLaCreek) unde se postează diferite lucruri din liceu, bârfe. Simon îl găsește acolo pe „Blue”. Blue scrise un fel de cititat despre starea lui de spirit pe care o avea atunci, totul fiind corect gramatical (nu multe postări sunt scrise corect sau cu noimă). Simon vede postarea și spune „La fel cum mă simt și eu acum, parcă mi-a citit gândurile”. Așa că Simon se gândește să-l abordeze pe „Blue” pe email, desigur Simon își folosește o altă adresă de email.

Așa că timp de 5 luni de zile, cei doi vorbesc și ajung la chestii mai intime, la subiecte private, neștiind unul de celălalt, adică nu se cunosc în realitate.

Simon fiind foarte nerăbdător să vadă dacă Blue nu i-a scris un email intră pe un calculator de la biblioteca școlii, în urma lui, Simon a uitat să se delogheze de pe email. Astfel Martin, un coleg, intră pe contul lui Simon și îi citește email-urile, făcând între timp și câteva screenshot-uri...


Nu vă mai spun multe, vă las pe voi să aflați. 



Simon (sau mai bine zis Jacques) este un adolescent de 17 ani, gay nedeclarat (până într-un moment) și un iubitor înrăit de Oreo și de muzica lui Elliot Smith! 

Simon este un blonduț simpatic, care adoră să-și petreacă timpul cu prietenii, sensibil și foarte, foarte simpatic!!! (sau doar eu mi l-am imaginat așa?)
Simon vrea pe cineva aproape și îl îngrozește faptul că poate rămâne singur. Se tot gândește „poate a fost o glumă, dacă Blue de fapt nu există”. Acest gând îi provoacă rău tot timpul.

De Simon mă atașez pe la sfârșitul romanului, 150 cam așa, un adolescent care să gândește la un altul. Se gândește la Blue tot timpul. Cine e? Cum arată? Abia aștept să-l săăăăăărut!! 😂

Micul dejun e evident format dintr-un baton cu cereale și biscuiți Oreo sau o turtă Oreo. Nu, nu sunt scârboase. Taci din gură. Sunt minunate. Prânzul ar trebui să fie o pizza cu Oreo, cu un milkshake Oreo și una dintre trufele alea cu Oreo pe care le face mama (cunoscute drept cele mai delicioase chestii din univers). Cina e formată din gogoșele cu Oreo, servite pe înghețată Oreo, iar de băut, biscuiți Oreo dizolvați în lapte. Fără apă. Numai lapte cu Oreo. Ca desert poți mânca doar biscuiți Oreo. Sună acceptabil? E pentru sănătatea ta, Blue.


Blue este băiatul de la capătul celălalt, un băiat sensibil și foarte simpatic și el. Un băiețel (17 ani, aha băiețel) educat și care scrie super corect gramatical, virgulițe, se împacă foarte bine cu propozițiile subordonate (inside joke) și într-un final începe și el să „consume” Oreo... doar are un Jacques pe cap.

Blue este un băiat timid și care apare foarte rar în lumea lui Simon, adică pe la școală. Nu o să vă dați seama cine este Blue în viața reală! Haha

„Asta e ceea ce oamenii nu înţeleg. Chestia cu recunoaşterea orientării sexuale. Nici măcar nu are legătură cu faptul că sunt gay, fiindcă în adâncul sufletului ştiu că familia mea n-ar avea nimic împotrivă. Nu suntem religioşi. Părinţii mei sunt democraţi. Tatei îi place să facă glume şi categoric ar fi o situaţie incomodă, dar bănuiesc că sunt norocos. Ştiu că nu mă vor dezmoşteni. Şi sunt sigur că oamenii de la şcoală îmi vor face viaţa imposibilă, dar prietenii mei vor fi alături de mine. Leah îi adoră pe băieţii gay, aşa că probabil ar fi de-a dreptul încântată.Dar sunt sătul de treaba cu recunoaşterea orientării sexuale. Tot ceea ce fac e să-mi recunosc orientarea sexuală. Încerc să nu mă schimb, dar continui să mă schimb, în toate aceste feluri aproape imperceptibile. Ies cu o fată. Beau o bere. Şi, fir-ar să fie, de fiecare dată trebuie să mă prezint din nou universului.”



O cartea frumoasă, care abordează un subiect delicat, dar modelat super bine pentru tineri. Viața persoanelor lgbt este prezentată altfel în această carte.
Autoarea (care este psiholog) a format foarte bine acest subiect, l-a modelat foarte bine, a încercat să arate societății că orientarea sexuală nu trebuie să fie un impediment în viața de zi cu zi, societatea este rea oricum. A încercat să ne arate viața unor persoane timide cu o altfel de orientare sexuală, față de cea „normală”.

Mi-a plăcut enorm cum au fost caracterizate personajele, chiar dacă nu v-am prezentat decât personajele cele mai importante. Simon are parte de prieteni adevărați, care îl susțin și care află într-un final că este gay. Personajele sunt super bine formate, mi-au plăcut mult.

În concluzie, nu pot să vă spun decât să citiți cartea pentru că nu o să regretați, poate o să fie puțin plictisitoare pentru unii, pentru mine a fost pentru relaxare și pentru curiozitate cartea aceasta.

Dacă vreți să vă atașați de un personaj, Simon este potrivit! Eu una m-am atașat enorm de el mai spre sfârșit. Eram foarte fericită pentru el! Hihi
Nu vreau să-mi aduc aminte că am terminat deja cartea...

P.S Din câte am înțeles în 2018 apare și ecranizarea! :D






Yaoi = termen popular pentru mijloacele media ficționale (îndeosebi manga) adresate femeilor, care se concentrează pe relații romantice și sexuale între bărbați, fiind create de obicei de femei. Deși publicul țintă sunt persoanele de sex feminin, acest gen atrage și persoane de sex masculin (desenele manga care se adresează publicului format din bărbați gay se numesc bara)

Freud era de părere că toate visele sunt un mecanism inconștient pentru a ne satisface toate dorințele.

Plan al Homosexualilor = în original „Homosexual Agenda” (sau „Gay Agenda”) este un termen introdus de anumite organizații creștin-observatoare (în principal în SUA) și descris într-o manieră peiorativă lupta pentru obținerea de drepturi a organizațiilor de homosexuali din SUA.
Termenul se referă la eforturile de a schimba legile și politicile guvernamentale asupra problemelor legate de drepturile LGBT. Adițional, termenul poate fi folosit de militanții conservatori pentru a descrie presupusele țeluri ale activiștilor drepturilor LGBT, cum ar fi recrutarea de heterosexuali în ceea ce ei numesc „un stil de viață homosexual”.

PFLAG = cea mai mare organizație din SUA pentru părinți, familii, prieteni și aliați ai persoanelor LGBTQ.






Cartea „Simon și Planul Homo Sapiens” de Becky Albertalli a fost oferită de Libris.ro pentru recenzie. Vreau să le mulțumesc muult pentru cartea aceasta! O carte superbă!

Dacă vreți să aflați mai multe despre cei de la Libris și despre noutățile lor, îi puteți urmări și pe pagina lor de Facebook

Eu am fost Tigru!

Ține minte: Citește cu ochii tăi, nu prin ochii altcuiva!

You May Also Like

21 comentarii

  1. Apreciez foarte tare autorii care abordeaza subiecte sensibile, cum e, de exemplu, comunitatea LGBT si viata pe care o au multi tineri din cauza prejudecatilor.

    Pare interesanta. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru mine a fost interesantă! ♥
      Apreciez și eu autorii de genul! :D

      Ștergere
  2. La noi in tara e cale lungaaaa pana cand se va schimba mentalitatea
    M-ai facut curioasa
    Voi comanda si eu cartea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da știu, nu voiam să intru în detalii.
      Yaay!
      Suuuuper, lectură plăcută! ♥

      Ștergere
  3. o carte cu un subiect care nu prea e abordat in multe carti, dar pana la urma ar trebui sa depasim aceste prejudecati si sa acordam o sansa acestei carti. Mie mi-a placut foarte mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa este, dar uneori nu ai cu cine dezvolat acest subiect.
      Mă bucur mult! ♥

      Ștergere
  4. Da, este o carte destinata adolescenitlor. Imi place cum ai prezentat aceasta recenzie.
    Keep up the good work!
    Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place mult modul cum faci o recenzie a unei carti. Ai un mod aparte, pe care nu l-am mai vazut: actiune, introducere, personaje, concluzie, foarte frumos. Într-adevar, este o carte care tinteste adolescentii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că-ți place, am structurat în așa fel încât să găsească fiecare ce-și dorește la o recenzie. Poate cineva vrea doar să vadă acțiunea sau ce personaje prezintă.
      Da, dar nu numai adolescenții!

      Ștergere
  6. Ți-am mai spus că îmi place foarte mult abordarea ta când vine vorba de recenzii? Ești foarte creativă și imaginile ne ajută să înțelegem și mai mult esența cărții, dar și personajele. Eu totuși, cred că voi aștepta să văd filmul și apoi voi citi cartea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe viitor o să mai îmbunătățesc, o să folosesc mai des pozele, deoarece mi se pare că așa pot să vă formez și vouă o imagine. :D

      Mulțumesc! ♥

      Ștergere
  7. Sunt de acord cu Bianca, ai un stil super fain de a prezenta o recenzie :D jucaus si foarte atractiv. Imi place si ca ai ales o carte cu o tema delicata la noi, good job :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-a placut tare mult sa citesc recenzia ta!
    Interesant subiectul si chiar sunt curioasa sa aflu ce s-a intamplat in final! :)))
    Faptul ca nu sunt de acord sexualitatea unora, nu inseamna ca nu ii accept in jurul meu. E treaba lor ce si pe cine iubesc... e un subiect oricum delicat, depinde din ce punct de vedere privesti lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  9. Subscriu, modul in care faci recenzii este unul deosebit, imi place ca este bine structurat si delimitat. Paragrafele nu sunt prea lungi, sa devina obositoare, dar nici scurte incat sa nu intelegi firul actiunii. Bravo pentru asta!

    Cartea in schimb... nu stiu cum sa o spun ca sa nu fiu inteleasa drept o fiinta rasista... subiectul cartii, la fel ca si toata treaba cu legiferarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex pentru mine e prea mult. Mintea mea inca nu accepta sa fie in totalitate de acord cu asta. Cred ca daca as fi pusa sa votez (gen ce alegeti: da sau nu pt legiferare), as spune nu acum.

    Nu am nimic cu persoanele de acelasi sex ce vor sa convietuiasca impreuna, insa nu cred ca asta e firea corecta. Femeia a fost lasata pentru barbat, si barbatul pentru femeie. Eu inca am ramas la varianta conventionala si traditionala a ceea ce inseamna casatorie normala.

    Sper sa nu arunce nimeni cu rosii in mine in urma acestui comentariu, este strict o parere personala si vreau sa fie tratata ca atare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Uite asta chiar e o carte pe care imi doresc sa o citesc si sper sa nu stea prea mult pe wishlist. Si e una din putinele dati cand coperta ma atrage :)
    Ca de obicei, recenzia ta imi place mult, ai dezvaluit exact atat cat trebuie ca sa devina interesant :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi se pare super interesanta abordarea si as citi cartea cu siguranta, de fapt chiar o pun pe wishlist ...

    RăspundețiȘtergere