RECENZIE: „BirdBox: Orbește” de Josh Malerman

👣Titlu: BirdBox: Orbește
👣Autor: Josh Malerman
👣Categorie: Crimă/ Thriller/ Mystery
👣Pagini: 352
👣Editura: Corint (Leda Edge)

Mulțumiri prietenilor de la Corint (Leda Edge) pentru frumusețea aceasta!
Puteți achizițona #birdbox Orbește printr-un click aici.



          Îmi era dor să citesc un thriller și, ca prin magie, Flori, de la editura Corint, mi-a trimis email cu campania pentru #citescbirdbox. Campanie în care fiecare se leagă la ochi și face poză cu cartea. Eu nu prea-mi fac poze și, cumva, provocarea aceasta mi-a dat puțin de gândit.

Am acceptat, într-un final, din două motive: am văzut filmul și era ceva nou și interesant, iar al doilea motiv a fost să ies cumva din zona mea de confort și să-mi fac o poză pentru Instagram, să susțin campania #citescbirdbox.




          Malorie își crește copiii așa cum poate: cu ușile-ncuiate, draperiile trase și toate ferestrele acoperite cu saltele, să nu poată pătrunde nicio rază de lumină. Să nu poată zări ce este afară.

          Bird Box începe după ce apare un fenomen, destul de ciudat, la scară globală. Pornind din Rusia, trecând prin Alaska și instalându-se, în cele din urmă, într-o suburbie din Detroit; loc unde începe aventura noastră.

          Știm că afară se află ceva/cineva. Acel ceva sau cineva îi duce pe oameni la disperare, nebunie și într-un final ajung să se sinucidă. Treptat oamenii din Detroit, cei conștienți, încep să-și ia măsuri de precauție: se închid în case (indifierent dacă a lor sau a unor persoane necunoscute), încep să acopere ferestrele cu diferite lucruri (pături, saltele) și să-și fac un plan de supravețuire. Într-un final rămân fără apă și electricitate și trebuie să se descurce cumva...

Există o singură regulă: orice ai face, orice s-ar întâmpla, orice ai simți, nu deschide ochii.


          Avem prezent în carte și un calendar neliniar, diferența între acțiuni este de 4 ani, prima perspectivă e de când Malorie descoperă acest fenomen și caută un loc de refugiu, iar celălalt este peste 4 ani când Malorie are de 2 copii de care trebuie să aibă grijă.

În prima parte îi cunoaștem pe: Tom, Douglas, Felix, Olympia, Charlie, Lucy, care și-au găsit deja un loc unde să locuiască și să se ferească de fenomenul de afară... Iar în cea de a doua parte rămânem cu Tom, Malorie și cei doi copii, de aici descoperiți voi ce vor să facă în continuare!


          Malorie este personajul principal, personaj din care ne este prezentată acțiunea. Aceasta are 2 copii: Fată și Băiat, de care are grijă. O să observați că Malorie nu este o mamă ca toate celelalte, aceasta își antrenează copiii de mici pentru a putea supravețui acestui fenomen.

          Mi-am spus de multe ori, pe parcurs ce citeam, că Malorie este o mamă severă, care uită cu adevărat că sunt niște copii, dar în timp, după ce parcurgi mai mult din carte, vei observa că este necesar acest lucru.


Demoni. Diavoli. Distrugători. Poate că sunt toate aceste lucruri deodată. Drac e un cuvânt prea blând. Sălbatic, prea uman. Oare știu ele ce ne fac? O fac cu bună știință?

          Malorie trăiește mereu cu frică că nu va prinde ziua de mâine, că acel fenomen o va ajunge și că va fi doborâtă de el, după atâția ani. Sentimentul de tristețe este predominant, se gândește tot timpul la copiii ei: dacă nu o să vadă vreodată o pasăre sau albastrul cerului? Dacă o să fie nevoiți să trăiască așa tot timpul? Dacă nu vor cunoaște niciodată viața cu adevărat?

Malorie trăiește zi de zi cu aceste gânduri și își dorește o viață normală pentru copii.

Voi să-mi spuneți dacă Malorie este o mamă bună sau nu!

          Un alt personaj la fel de important este Tom, care are grijă de casa în care s-au baricadat cu toții. Acesta este singurul care făcea un echilibru între lumi, îi ajuta pe toți să rămână calmi, lua cele mai importante decizii; iar cel mai important, într-un final, a avut grijă de Malorie să ajungă în siguranță cu cei mici, s-a sacrificat pentru cei din jurul lui tot timpul. Nu s-a pus niciodată pe primul loc, a încercat să protejeze orice om, uitând de el. 
          Recomand cartea aceasta amatorilor de horror sau celor care abia au început să guste din genurile acestea (horror, thriller, mystery), deoarece este o carte altfel. E bună, foarte bună și diferit de tot ce am citit până acum, personajele au un contur aparte, acțiunea este diferită și merită cu adevărat citită.


          Cartea se citește foarte ușor și este digerabilă, te ține în suspans. Josh Malerman a construit capitolele foarte ingenios, din punctul meu de vedere, îți oferă un capitol plin de suspans, apoi te lasă un capitol să te relaxezi pentru a veni cu următorul capitol de ațiune și dramă. Mi-a plăcut foarte mult antrenamentul acesta dintre capitole și aș vrea să mai întâlnesc lecturi de genul.

You May Also Like

2 comentarii

  1. Eu am văzut filmul abia după ce am citit cartea și mi s-a părut destul de sec, prin comparație. Ție cum ți s-a părut ecranizarea față de roman?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine a fost invers, încă nu era apărută cartea. Mi-a părut rău, cumva, că am văzut deja filmul și știam ce se petrece și unde să ajungă.
      Dar da, filmul a fost destul de slăbuț în comparație cu cartea, mă așteptam, cumva, să nu prind atâta acțiune în carte, credeam că o să fie simplă față de film.

      Ștergere